Poslanci opäť zasadli do lavíc, odklepli niekoľko návrhov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlík
Poslanci zasadli do lavíc prvý raz v novom roku. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. januára (WEBNOVINY) – Poslanci v utorok zasadli prvýkrát v tomto roku do poslaneckých lavíc. Počas 29. schôdze Národnej rady SR ich celkovo čaká 67. bodov programu.

Okruh členov vlády, ktorí by za presne stanovených podmienok mohli rozhodnúť o prerušení letu narušiteľského lietadla, sa rozšíri. Takéto prípadné rozhodnutie je predovšetkým v kompetencii ministra obrany.

Nariadiť prerušenie letu bude môcť zrejme širší okruh ľudí

Telá vojakov previezli na Slovensko
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Parlament v utorok posunul do druhého čítania novelu zákona o Ozbrojených silách SR, ktorá okruh týchto možných zástupcov ministra obrany pre vydanie pokynu na prerušenie letu rozširuje na ktoréhokoľvek člena vlády, ktorého by poveril premiér. Aj podľa navrhovanej zmeny by však prioritnými zástupcami šéfa rezortu obrany pre túto prípadnú úlohu zostali spomínaní traja ministri.

Opatrenia proti narušiteľskému lietadlu by sa začali, ak by sa takýto vzdušný objekt pohyboval v našom vzdušnom priestore v rozpore s leteckým zákonom alebo s medzinárodnou zmluvou. Okrem toho by nereagoval na pokyny príslušných orgánov riadenia letovej prevádzky na zmenu dráhy letu alebo na pristátie na určenom letisku alebo ohrozoval bezpečnosť a suverenitu SR.

Opatrenia by sa začali aj vtedy, ak by bolo dôvodné podozrenie, že lietadlo je objektom činu protiprávneho zasahovania. Prvým opatrením je, že príslušné orgány riadenia letovej prevádzky informujú o tejto skutočnosti zložku armády zabezpečujúcu nedotknuteľnosť vzdušného priestoru. Proti narušiteľovi vzdušného priestoru sa môžu použiť viaceré opatrenia: odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozba použitia zbrane alebo vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov mimo narušiteľa vzdušného priestoru.

Slováci budú mať viac vojakov

Slovensko bude mať od polovice decembra pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ o dvoch vojakov viac, pričom v súčasnosti tam pôsobí 70 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Parlament v utorok odsúhlasil aktualizáciu nášho zastúpenia, ktorá umožní, aby v týchto štruktúrach pôsobilo maximálne 74 vojakov. Výdavky, súvisiace s týmto pôsobením, sú zabezpečené z rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany. V roku 2013 predstavujú 7,3 milióna eur.

Scitanie
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Problémy prenajímateľov rieši novela

Pavol paška
Foto: SITA/Ján Slovák

Poslanci rokovali aj o krátkodobom nájme bytu, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania. Má rozvíjať a riešiť súkromné nájomné bývanie na Slovensku pri zachovaní chráneného nájomného bývania a sociálneho nájomného bývania podporovaného štátom.

Opoziční poslanci v rozprave spochybňovali potrebu prijatia nového zákona o krátkodobom nájme bytu. Tým sa podľa nich komplikujú existujúce pravidlá nájomných vzťahov.

Problémy súčasných prenajímateľov sa neriešia, pretože každý z nich by musel uzavrieť novú nájomnú zmluvu. Nerieši sa problém s dlhodobými prenájmami,“ povedal Martin Poliačik (SaS). Vzťah prenajímateľov a nájomcov podľa neho zostane v Občianskom zákonníku rovnaký ako doteraz a nezmení sa nevýhodná situácia prenajímateľov.

Chýba mi dôvod dávať osobitný zákon, ktorý v princípe neumožňuje nič viac ako dnešná platná úprava,“ pridal výhrady nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Podľa neho je preto predložený návrh zákona zbytočný. „Obávam sa toho, že zákon nič nepoškodí, ani ničomu nepomôže. Už aj dnešná právna úprava umožňuje všetko, čo popisuje tento zákon,“ dodal. Lipšic si nemyslí, že navrhovaný zákon bude znamenať posun v krátkodobých nájmoch.

Poslanci odklepli väčšiu ochranu pôdy

Ochrana poľnohospodárskej pôdy by sa mala zvýšiť. Predpokladá to návrh novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorý schválili poslanci Národnej rady SR. Po novom by podkladom na vyznačenie zmeny poľnohospodárskeho druhu pozemku v katastri malo byť právoplatné rozhodnutie, záväzné stanovisko alebo stanovisko orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy či geometrický plán.

V konaniach o zmene poľnohospodárskeho druhu pozemku by mal orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy zabezpečiť ochranu najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v katastrálnom území podľa kódu bonitovaných pôdnoekologických jednotiek a ochranu viníc.

Ktoré body poslancov ešte čakajú?

* Na definitívne schválenie čaká návrh zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky. Pri záchrane životov a majetku na odľahlejších miestach Slovenska by podľa neho mali výraznejšie pomôcť dobrovoľní hasiči.

* Spotrebitelia si zrejme budú musieť do konca roka 2016 nainštalovať určené meradlá alebo pomerové rozdeľovače tepla aj v budovách s centrálnym zdrojom tepla, a to na vlastné náklady. Vyplýva to z novely zákona o tepelnej energetike, ktorú parlament prerokuje v prvom čítaní. Má sa tým zvýšiť energetická efektívnosť a pre spotrebiteľov sa majú znížiť celkové náklady na teplo.

* Poslanci vládneho Smeru-SD pripravili sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhujú, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru.

* Opozičná strana Most-Híd sa v parlamente opätovne pokúsi presadiť, aby sa na železničných staniciach a zastávkach v národnostne zmiešaných obciach osadili dvojjazyčné tabule.

* Národnú radu čaká aj voľba Správnej rady TASR a voľba predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky