Poslanci rozhodli, že objekt PKO sa zachová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PKO

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) – Mestskí poslanci dnes schválili zachovanie celého objektu Parku kultúry a oddychu (PKO) na nábreží Dunaja. Za návrh, ktorý predložil poslanec Ivo Nesrovnal, hlasovalo 31 poslancov, piati sa zdržali. V návrhu poslanci žiadajú primátora, aby zabezpečil uvedenie PKO do verejnej prevádzky v súlade s jeho využívaním do decembra 2010 na základe dohody s vlastníkom pozemku o vecnom bremene. V prípade, že nedôjde k dohode so spoločnosťou Henbury Development, poslanci žiadajú primátora, aby podal určovaciu žalobu na vysporiadanie vlastníckych vzťahov v dotknutom území. Poslanci tiež súhlasia s vyhlásením stavebnej uzávery v dotknutom území počas obstarávania územného plánu zóny až do jeho prijatia, s cieľom zaregulovať územie s hľadiska verejného záujmu.

V rokovaniach s vlastníkom pozemku zastupiteľstvo žiada primátora rokovať z pozície neplatnosti zmluvy o spolupráci, uzavretej bývalým primátorom Andrejom Ďurkovským v zmysle právnej analýzy, ktorú vypracovala právnická kancelária AK Babiaková&Wilfling. Primátor by mal podľa poslancov navrhnúť investorovi zámenu pozemkov v areáli PKO s pozemkami mimo dotknutého územia.

Primátor chce investorovi ponúknuť na výmenu pozemky pri Výskumnom ústave vodného hospodárstva, ktoré patria štátu. Ftáčnik už o tomto návrhu hovoril aj s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou. Podľa Ftáčnika je štát ochotný diskutovať, najprv si to však musí vyriešiť mesto. Podľa Ftáčnika si však treba uvedomiť, že laboratóriá vo výskumnom ústave sú tiež unikátne. Primátor chce pozemky pri Výskumnom ústave vodného hospodárstva ponúknuť investorovi s tým, že sa zvýši intenzita zástavby tak, aby sa tam dali postaviť polyfunkčné objekty. Poslanci nechcú uzatvárať s Henbury žiadnu dohodu pred predložením projektu zástavby na nábreží mestskému zastupiteľstvu.

V diskusii sa viacerí poslanci vyjadrili, že investorovi už po jeho konaní nedôverujú. Zároveň sa viacerí zhodli, že mesto robí investorovi príliš veľa ústretových krokov, pričom investor ich nerobí. „Stále mám pocit, že sme to my, ktorí ustupujeme,“ uviedla poslankyňa Katarína Augustinič. Poslanci preto nesúhlasia so zvýšením intenzity zástavby. Ftáčnik však argumentoval tým, že ak chce mesto dohodu, musí hľadať výhodný priestor na jednej strane aj na druhej. Ak mesto nezvýši zástavbu, pre investora to nebude dohoda. Investor chce zástavbu podľa neho zvýšiť preto, aby niekde mohol dať parkoviská, ktoré chcel dať pôvodne pod zem. „Ak by sme už teraz schválili to, čo Henbury chce, spoločnosť by nemala dôvod už na žiadne kompromisy,“ uviedol poslanec Ján Budaj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo NesrovnalJán BudajKatarína Augustinič
Firmy a inštitúcie PKO