Požiare si vlani vyžiadali 38 životov a miliónové škody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horelo šesť áut
V bratislavskej mestskej časti Rusovce vypukol v utorok večer veľký požiar. Na Starorímskej ulici horela podzemná garáž. Podľa údajov operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave na mieste od približne ôsmej večer zasahovalo 27 hasičov, ktorí použili sedem kusov hasičskej techniky. Na mieste bola aj sanitka. Objekt nad garážou museli hasiči evakuovať. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Pri požiaroch zomrelo v minulom roku 38 ľudí, zranilo sa pri nich 210 osôb. Ako v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave povedal prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý, priamu škodu, ktorú spôsobili požiare, hasiči vyčíslili na 28,9 milióna eur.

V porovnaní s predošlým rokom klesol aj počet mŕtvych, aj počet zranení a takisto finančná škoda je nižšia. „Trend usmrtených osôb je našťastie klesajúci,“ poznamenal.

Najviac požiarov pri nakladaní s odpadom

V roku 2013 vzniklo najviac požiarov pri nakladaní s odpadom, bolo ich 1935. Ďalej to boli požiare v bytoch a rodinných domoch, pri ktorých zomrelo 29 ľudí. Najčastejšími príčinami požiarov v bytoch boli obsluha spotrebičov pri varení, elektrický skrat, fajčenie, úmyselné zapálenie inou osobou či manipulovanie s otvoreným ohňom.

V prípade rodinných domov začalo najčastejšie horieť pre vyhorenie sadzí, elektrický skrat, poruchu vykurovacích zariadení, komínov či takisto pre úmyselné zapálenie neznámou osobou. Vykurovanie rôznymi zariadeniami je podľa Nejedlého jedným z dvoch aktuálnych fenoménov v súvislosti s požiarmi. „Ich počet stúpa, pretože ľudia prechádzajú na lacnejšie palivo, ako je napríklad drevo či iné tuhé palivo, budujú si kozuby a podobne, pričom nie všetky tieto zariadenia sú vybudované v súlade so zákonom,“ vysvetlil. Ako dodal, nevyhovujúci stav vykurovacích zariadení je príčinou 600 až 800 požiarov ročne.

Požiarov áut pribúda

Plyn, polícia, hasiči, páska
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Požiare vznikali v roku 2013 aj v poľnohospodárstve, vznikla pri nich škoda 1,8 milióna eur, horelo však aj v oblasti dopravy. V minulom roku likvidovali hasiči 1084 požiarov so škodou 5,7 milióna eur. Zomreli štyria ľudia, zranilo sa 13 osôb. Najpočetnejšou skupinou v tomto prípade sú požiare áut a pracovných strojov.

Druhým fenoménom za posledné roky sú požiare osobných áut, s ktorými sa hasiči podľa prezidenta HaZZ v poslednej dobe často stretávajú. „Ide buď o úmyselné zapálenie auta či rôzne technické poruchy,“ uviedol s tým, že práve preto chcú presadiť, aby bol súčasťou povinnej výbavy auta aj hasiaci prístroj.

„Ten pomôže nielen pre vlastnú potrebu, ale aj v prípade požiaru iného auta. Vodiči tak môžu do príchodu hasičov oheň lokalizovať alebo trošku utlmiť,“ priblížil Nejedlý. Vlani horelo 818 áut, pri ktorých majiteľom vznikla škoda viac ako štyri milióny eur.

Viac technických a ekologických zásahov

V roku 2013 hasiči likvidovali aj mnohé požiare v lesných porastoch, bolo ich 233 a spôsobili škodu viac ako 270-tisíc eur. Najviac horelo v ihličnatom lese, najmenej na lesných pozemkoch pri ťažbe dreva.

V minulosti podľa Nejedlého tvorili 90 percent zásahov požiare, zvyšných desať percent predstavovali výjazdy pre povodne alebo dopravné nehody. „Počet požiarov sa však veľmi pomaly znižuje a rapídne sa zvyšuje počet rôznych iných technických či ekologických zásahov a iných záchranných akcií,“ uviedol. Zároveň dodal, že počet výjazdov ku všetkým činnostiam sa pohybuje okolo 30-tisíc výjazdov ročne.

Zo štatistiky HaZZ vyplýva, že denne vzniklo v priemere 27 požiarov so škodou takmer 79-tisíc eur. Najviac požiarov hasiči evidujú v Košickom kraji, najmenej na území Trenčianskeho kraja. Vlani horelo najviac v auguste a v apríli, najčastejšie to bolo v sobotu a v stredu. Najviac požiarov hasiči evidujú v čase od 20:00 do 21:00.

Nedbalosť dospelých

Po uhasení požiaru našli telo
Foto: SITA/HaZZ Trnava

V súvislosti s príčinami požiarov je na prvom mieste v uplynulom roku nedbalosť a neopatrnosť dospelých, nasleduje vypaľovanie trávy a suchých porastov, spaľovanie odpadu, manipulácia s otvoreným ohňom a rôzne technické poruchy.

„Počet požiarov, ktoré vznikli nedbalosťou a neopatrnosťou dospelých ľudí, sa nám bohužiaľ stále nedarí znížiť,“ povedal prezident Hasičského a záchranného zboru.

Výšku celej priamej škody, ktorú spôsobili požiare v roku 2013, ovplyvnili najmä tri požiare. Najvyššiu škodu spôsobil požiar indukčnej taviacej pece vo firme Strojchem vo Svite v okrese Poprad, ktorý zapríčinil výbuch pece. Majiteľovi vznikla škoda dva milióny eur.

Druhá najvyššia škoda bola spôsobená 18. júna v objekte na spracovanie plastov a skladovanie plastových výrobkov v obci Vaďovce v okrese Nové mesto nad Váhom, požiar majiteľovi spôsobil škodu 1,9 milióna eur. Príčinu požiaru nezistili. Škodu takmer 560-tisíc eur spôsobil požiar 6. novembra vo firme na výrobu plastov v Novom Meste nad Váhom, príčinu takisto nezistili.

Požiare ničili vlani najmä mladé lesy

Lesný požiar pod Smokovcami
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

V chránenom území Tatranského národného parku, v území v správe Štátnych lesov TANAP-u, horelo vlani štyrikrát. Najväčší požiar založil neznámy páchateľ v apríli pod cintorínom v Starom Smokovci. Oheň v tejto časti Tatier zničil 20 hektárov lesa, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Neznámi sú aj páchatelia ďalších troch požiarov, ktoré koncom júla a začiatkom augusta minulého roka hasili lesníci v ochranných obvodoch Štátnych lesov TANAP-u Vyšné Hágy, Smokovce a Tatranské Matliare. Vo väčšine prípadov išlo o mladé lesné porasty, ktoré tu po kalamite z roku 2004 vyrastajú z prirodzeného zmladenia a umelej obnovy. Celková škoda, ktorú vlani spôsobili lesníkom požiare, dosiahla takmer 50-tisíc eur. Environmentálne škody sú nevyčísliteľné.

Oheň je podľa lesníkov jeden z najvážnejších škodlivých činiteľov v lese. Výmera dospelého, ešte zeleného lesa v Tatrách dnes predstavuje asi len štvrtinu pôvodného lesa medzi Podbanským a Tatranskými Matliarmi. V roku 2004 zasiahla Tatry vetrová kalamita, ktorá na území Štátnych lesov TANAP-u poškodila približne 9-tisíc hektárov lesa. Ďalšie tisíce hektárov dovtedy zeleného lesa padli za obeť lykožrútom.

Momentálne zostalo v území Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAP-u už len približne 9-tisíc hektárov zeleného lesa. Práve vetrovou a lykožrútovou kalamitou postihnuté plochy sú z hľadiska možnosti vzniku požiaru najrizikovejším územím národného parku. Štátne lesy TANAP-u chcú preto v tomto roku vo zvýšenej miere hliadkovať v oblastiach poškodených kalamitou.

V rokoch 2005 až 2013 bolo v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAP-u 34 požiarov. Tie poškodili viac ako 500 hektárov lesa. Škody na majetku štátu sa vyšplhali na takmer 1,5 milióna eur. Najčastejšou príčinou vzniku požiaru bol odhodený ohorok cigarety, vypaľovanie trávy a úmyselné podpálenie. Extrémnym bol rok 2005, počas ktorého horelo 12-krát. Najväčší požiar vznikol 30. júla 2005, ktorý zasiahol plochu 230 hektárov medzi Tatranskou Poliankou a Novým Smokovcom. Tento požiar spôsobil škodu za viac ako 565-tisíc eur. Druhý najväčší požiar likvidovali lesníci v apríli 2007 v ochrannom obvode Kežmarské Žľaby. Požiar tu zasiahol 58 hektárov, pričom poškodil najmä mladé lesné porasty. Škody presiahli 500-tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HaZZ Hasičský a záchranný zborTANAP Tatranský národný park