Malinovej vyšetrenie v ústave je zbytočné, tvrdia psychiatri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hedviga Malinová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. augusta (WEBNOVINY) – Pozorovanie duševného stavu Hedvigy Malinovej Žákovej v ústave šesť rokov po čine, ako to žiada Generálna prokuratúra SR, nedá odpoveď na otázku, či bezprostredne po oznámenom útoku trpela rôznymi psychickými poruchami, tvrdia slovenskí psychiatri.

„Môže sa vyjadriť len k aktuálnemu psychického stavu a prípadne ku schopnosti plnohodnotnej účasti na vyšetrovaní či súdnom konaní. Navyše, vyjadrenie sa ku vierohodnosti poškodenej je v kompetencii znalcov psychológov a nie znalcov psychiatrov,“ uvádza sa v stanovisku výboru Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti ku prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej, ktoré agentúre SITA poskytol slovenský psychológ a súdny znalec Anton Heretik.

Teraz je už neskoro

Pozorovanie podľa psychiatrov neodhalí, či pred šiestimi rokmi Malinová Žáková trpela poruchami, ako sú napríklad reaktívna depresia či postraumatická stresová porucha.

Ako ďalej tvrdia, pozorovanie v ústave môže byť nariadené len v prípade, keď nestačí znalecké vyšetrenie ambulantnou formou.

„V tomto prípade sa javí z odborného hľadiska ako neindikované. Nemôže prispieť k zodpovedaniu otázok, ktoré sa týkajú duševného stavu poškodenej spred šiestich rokov,“ dodávajú.

Svedkami budú psychiatri z minulosti

Hedviga Malinová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ak v čase incidentu existovalo podozrenie, že výpoveď Malinovej je ovplyvnená psychickou poruchou, mali podľa stanoviska psychiatrov vyšetrovacie orgány nariadiť v čo najkratšom čase vyšetrenie jej duševného stavu.

„Pokiaľ je nám známe, takéto znalecké vyšetrenie duševného stavu poškodenej vyšetrovacími ani dozorujúcimi orgánmi nebolo v čase po čine nariadené,“ konštatujú.

Keďže chýba znalecké vyšetrenie v období tesne po čine, jediným dôležitým zdrojom informácií o psychickom stave Malinovej sú podľa stanoviska psychiatri a psychológovia, ktorí sa o ňu po skutku starali a sú ochotní k jej zdravotnému stavu vypovedať a so súhlasom poškodenej aj poskytnúť zdravotnú dokumentáciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hedviga Malinová