Šéf europarlamentu chce, aby bola únia fit ako Robert Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Slovenský premiér Robert Fico je jeden z najšportovejších predsedov vlád štátov Európskej únie. Takýto kompliment si vypočul Fico od predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

„Ja s mojou večnou nadváhou vždy obdivujem vašu postavu. Viem, že každé ráno vstávate o hodinu skôr, aby ste mohli športovať – a ste fit. Naším spoločným cieľom musí byť urobiť EÚ takou fit, ako ste vy sám,“ vyhlásil Schulz po stretnutí s Ficom v Bratislave.

K zdraviu Únie možno podľa šéfa europarlamentu prispieť tým, že sa zabezpečí rovnocenný vývoj všetkých jej členov.

„K tomu samozrejme patrí regionálny a štrukturálny rozvoj krajín, ako je SR,“ dodal. Toto je podľa neho najväčší úspech politiky súdržnosti a s Ficom budú bojovať za to, aby ho udržali. Schulz hovorí, že taký postoj má v europarlamente veľkú väčšinu.

Spoločné vypracovanie rozpočtu

Pripomenul, že aj plán financovania Únie na ďalších sedem rokov si bude vyžadovať práve súhlas EP, nielen šéfov vlád 27 krajín.

Rozumný európsky rozpočet teda podľa neho musí byť vypracovaný spoločne.

Fico formuloval Schulzovi stanovisko slovenskej vlády, že ak budú nejaké škrty v rozpočte únie, tak tieto škrty musia byť na úkor všetkých politík EÚ, nielen na úkor politiky súdržnosti a odstraňovania regionálnych rozdielov.

„Pre nás sú eurofondy životne dôležité. Pokiaľ by Slovensko nemalo možnosť čerpať finančné zdroje, bolo by v recesii,“ uviedol Fico. Zdôvodnil to skutočnosťou, že takmer 70 percent investícií na Slovensku sa uskutočňuje prostredníctvom eurofondov.

Víta aktívnu úlohu, ktorú chce EP zohrať pri schvaľovaní rozpočtu. „Som rád, že máme podobné názory na význam kohézie pre hospodársky rast a Európu ako takú,“ dodal.

Slovenský národ si podľa Schulza zaslúži veľký rešpekt európskych inštitúcií, lebo občania sa veľmi snažili o solidárnosť. „Boli dokonca solidárny sčasti s krajinami, v ktorých je príjem na hlavu vyšší ako na Slovensku,“ konštatoval a označil to za historický výkon.

Opozícia Schulza kritizovala

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo podrobil utorňajší prejav predsedu Európskeho parlamentu v NR SR kritike.

Ako povedal Frešo novinárom, ohradzuje sa proti veľkému európskemu rozpočtu, za ktorý má aj Slovensko dostať budúcu prosperitu. „Je to v obrovskom rozpore s realitou,“ povedal

Freša zarazili aj slová Schulza o tom, že sedemnásť národných vlád je prekážkou hospodárskeho rozvoja.

„Akonáhle sa vzdáme daňovej politiky, odvodovej politiky, tvorby podnikateľského prostredia, tvorby vlastných zákonov, ktoré umožnia ľudí zamestnávať, ktoré ľuďom umožňujú zarábať, tak v tom momente budeme naozaj neslobodní a odkázaní na milodary z Bruselu,“ vyhlásil.

Kritikou nešetrila ani strana SaS. Predstavitelia Európskej únie prezentujú podľa predsedu strany Richarda Sulíka falošnú solidaritu. Ako uviedol pred novinármi Sulík, SaS je za členstvo Slovenskej republiky v EÚ, pretože je to dobrý projekt, ktorý má svoju budúcnosť, ak sa únia bude držať hodnôt, na základe ktorých vznikla.

„To bola sloboda – voľný pohyb kapitálu, tovaru, osôb a služieb. Predstavitelia EÚ dnes tvrdia, že falošná solidarita je základnou hodnotou EÚ, ale to nie je pravda. Falošná solidarita slúži len k presúvaniu bohatstva napríklad Slovenska k citeľne bohatším krajinám,“ zdôraznil Sulík.

Podľa Sulíka falošná solidarita ženie Slovensko do stále vyšších a vyšších dlhov. Predstavy, prezentované v utorok v slovenskom parlamente Schulzom, o budúcej EÚ a vzniku akéhosi superštátu, kde sa bude všetko riadiť a kontrolovať z Bruselu, naháňajú SaS husiu kožu. „Hovoril o nebezpečných myšlienkach, ktoré boli zabalené do nebezpečných slov,“ konštatoval Sulík.

Slovensko bude musieť podľa podpredsedu SaS Juraja Miškova rozhodnúť o odovzdaní kompetencií Bruselu v referende. „Sme presvedčení, že občania SR by sa nemali vzdať tohto práva rozhodnúť o posunutí týchto kompetencií smerom k Bruselu bez toho, aby o tom bolo referendum,“ povedal Miškov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin SchulzPavol FrešoRobert Fico