Opozícia sa opäť nedohodla, problémom je hospodársky výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jan figel
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Dohodu na personálnom obsadení predsedníckej stoličky v hospodárskom výbore dnes KDH a SaS ani do tretice nenašli, obe strany preto predložia svojho kandidáta.

Po stretnutí opozičných strán lídri vyhlásili, že na ostatných postoch panuje zhoda, neobsadené ale zostáva ešte miesto predsedu zahraničného výboru, ktoré zrejme pripadne tej strane, ktorá neuspeje pri voľbe šéfa hospodárskeho výboru.

Kresťanskí demokrati navrhnú štátneho tajomníka na ministerstve dopravy Jána Hudackého, liberáli dosluhujúceho ministra hospodárstva Juraja Miškova.

Daniel Krajcer (SaS) po stretnutí vyhlásil, že z odborného hľadiska považuje exministra za lepšieho kandidáta ako bývalého štátneho tajomníka. Podčiarkol, že SaS ide predovšetkým o odbornosť, nie o počet stoličiek a preto si predsednícke miesto v inom výbore nenárokuje.

Predseda KDH Ján Figeľ zasa argumentoval tým, že Hudacký pracoval na najväčšom ekonomickom ministerstve, kresťanskí demokrati sú najsilnejšou opozičnou stranou a hospodárstvo pokladajú za jednu zo svojich profilových tém. Za opozíciu teda napokon rozhodne Smer-SD, ktorý v parlamente disponuje väčšinou poslancov a môže posty obsadiť podľa vlastného uváženia.

Žitňanská: „Nemá sa „ruvať“ o kostičky“

Žitňanská
Foto: Ilustračné foto SITA/Diana Černáková

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) prezradila, že jej strana sa s KDH dohodla. Výbor na kontrolu SIS teda pripadne kresťanským demokratom a SDKÚ-DS bude prostredníctvom Martina Fedora predsedať výboru na kontrolu vojenského spravodajstva.

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič dúfa, že starí harcovníci preukážu schopnosť dohodnúť sa. „Som zvedavý, minule to vyzeralo na to, že sa nedohodnú. My sme neboli ten problematický prvok tentokrát,“ vyhlásil.

Žitňanská dodala, že nemá sa „ruvať“ o kostičky, ktoré svojim oponentom hodil líder Smeru-SD Robert Fico, pričom ten zatiaľ uvažuje, ako zmeniť volebný systém a zabetónovať svoje pozície.

Kaník: Nie je o čo bojovať

Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS poznamenal, že opozícia tak či onak v žiadnom výbore nebude mať väčšinu a nie je preto na tomto poli veľmi o čo bojovať. „Treba sa dohodnúť, ukázať schopnosť kooperovať a zamerať sa na prácu, ktorá bude trvať dlho, kým presvedčíme voličov o tom, že sme lepšou alternatívou,“ spresnil, na čo by sa mala opozícia sústrediť.

Smer-SD rozhodol, že opozícia dostane k dispozícii predsedníctvo v deviatich z devätnástich parlamentných výborov, v piatich pracovných a štyroch kontrolných. Opozícia rovnako ako Smer-SD má nárok aj na dvoch podpredsedov parlamentu, podľa existujúcej dohody sa nimi stane Figeľ a poslankyňa Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Erika Jurinová.

KDH bude mať predsednícke miesto vo výbore na kontrolu činnosti SIS, obsadí ho zrejme dosluhujúci minister vnútra Daniel Lipšic. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti budú nominovať predsedu výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a predsedu pôdohospodárskeho výboru, stať by sa ním mal Mikuláš Huba.

Mostu-Híd pripadol výbor na kontrolu preskúmavania rozhodnutí NBÚ, jeho kandidátom na šéfa bude Gábor Gál, a ľudskoprávny výbor, ktorý bude zrejme riadiť Rudolf Chmel. Výbor na kontrolu vojenského spravodajstva povedie Martin Fedor z SDKÚ-DS, tejto strane pripadne aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerDaniel LipšicErika JurinováGábor GálIgor MatovičJán FigeľLucia ŽitňanskáĽudovít KaníkMartin FedorMikuláš HubaRobert FicoRudolf Chmel
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSMER-SD