Predsedom NKÚ chcel byť asistent Novotného z SDKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NKÚ
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Poslanecký asistent podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného Ján Rusnák bol viackrát za predsedom poslaneckého klubu SaS Jurajom Miškovom pre voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Ako povedal Miškov v pondelok pre agentúru SITA, Rusnák bol za ním s tým, že má v pláne kandidovať na post predsedu NKÚ a vraj má aj podporu predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša.

„Ale, či o ňom, alebo inom mene z SDKÚ-DS rokoval Frešo s premiérom Robertom Ficom na tých troch-štyroch súkromných stretnutiach, to fakt neviem,“ povedal Miškov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v nedeľu povedal, že sa tri- alebo štyrikrát súkromne stretol s predsedom SDKÚ-DS Pavlom Frešom pre voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).„Tri- alebo štyrikrát ste nás žiadali, aby sme zablokovali hlasovanie, pokiaľ ide o voľbu kandidáta SaS a dali ste konkrétne meno za SDKÚ, o ktorom sme sa bavili ako o predsedovi NKÚ,“ vyhlásil Fico v relácii RTVS O 5 minút 12.

Frešo mu údajne tri- alebo štyrikrát povedal, že sú síce viazaní nejakými dohodami, ale „že nemôžeme zvoliť predstaviteľa SaS“. Frešo Ficove vyjadrenia odmietol. „Tri- alebo štyrikrát ste vy mňa volali na súkromný rozhovor, ako to budeme riešiť. Tri- alebo štyrikrát som toto odmietol,“ bránil sa Frešo s tým, že chápe, že Fico je v úzkych.

Stretnutie na spoločenskej akcii

Miškov juraj
Foto: SITA/Jozef Jakubčo SITA / Jozef Jarošík

„Pred asi pol rokom sme sa spolu s pánom Miškovom a pánom Rusnákom stretli na jednej spoločenskej akcii, kde pán Rusnák povedal, že by tiež mal ambíciu kandidovať na šéfa NKÚ. Bol to uvoľnený rozhovor, pri ktorom som bol aj ja. Už si presne nepamätám, či v ten večer pán Miškov navrhol kandidatúru pánovi Rusnákovi alebo si ju pýtal on, nie je to dôležité, pretože faktom je, že celý rozhovor bol myslený žartom,“ reagoval na Miškovovo vyjadrenie podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Miškov si podľa jeho slov toho musí byť vedomý, keďže to nebolo žiadne oficiálne rokovanie. „Je zaujímavé, že sa na túto uvoľnenú schôdzku, na tento žart, rozpamätal deň po tom, čo v RTVS pán premiér obvinil predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša z tajných rokovaní s ním,“ doplnil.

SDKÚ-DS nikdy nehrala falošnými kartami

Viliam novotný
Foto: SITA/Diana Černáková

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný zdôrazňuje, že SDKÚ-DS nikdy nehrala falošnými kartami. “ Vždy sme rešpektovali dohodu opozície na spoločnom kandidátovi na post šéfa NKÚ. A vždy sme navrhovali verejnú voľbu šéfa NKÚ, pretože my sme nemali ani nemáme čo skrývať,“ poznamenal.

Zároveň dodal, že v súčasnosti považujú za dôležité dohodu opozície na jednom kandidátovi na šéfa NKÚ. SDKÚ-DS bude túto dohodu rešpektovať a znovu navrhne verejnú voľbu, aby bolo jasné, kto ako hlasuje.

Podľa Miškova Rusnák prišiel za ním nie na spoločenskej akcii, ale po rokovaní parlamentného výboru pre hospodárstvo pred decembrovou voľbou predsedu NKÚ. „Našťastie, nie som ešte taký starý, aby som si nepamätal, že to nebolo žartom a ani na spoločenskej akcii, ani pred polrokom, ale myslené vážne, po rokovaní výboru pre hospodárske záležitosti a pred decembrovou voľbou predsedu NKÚ,“ povedal pre agentúru SITA Miškov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoViliam Novotný
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad