Premiér by mal ísť do Kodane, tvrdia aktivisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Je dôležité, aby sa slovenská vláda nielen zúčastnila na decembrovej konferencii o klimatických zmenách v Kodani, ale aby tam jej predstavitelia presadzovali výstupy z najznámejšej štúdie o klimatických zmenách IPCC – Medzivládneho panela pre klimatické zmeny, ktorý vytvoril Environmentálny program OSN. Tvrdí to koordinátor Slovenskej klimatickej koalície z občianskeho združenia Za matku Zem Pavol Široký. „Účasť premiéra Fica je dôležitá nielen pre efektívne vyjednávanie v Kodani, ale aj pre potvrdenie, že si Slovensko uvedomuje dôležitosť tohto medzinárodného stretnutia,“ uviedol dnes Široký na konferencii Klimatické zmeny – na ceste ku Kodani. Podľa neho svoju účasť prisľúbil aj premiér Maďarska, Holandska, Poľska, Veľkej Británie, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, či prezidenti Francúzska a Brazílie. Podľa Širokého však slovenský premiér tento summit stále ignoruje.

Ako uviedol Široký, Slovensko by sa malo snažiť v Kodani presadzovať v rámci dlhodobých cieľov zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2020 o 40 percent oproti roku 1990. Ďalším cieľom je, aby rozvinuté krajiny museli vytvoriť primerané financovanie a podporiť rozvoj čistých energií, ochranu pôvodných lesov a iné aktivity znižujúce emisie v rozvojových krajinách. Je dôležité, aby rozvinuté krajiny investovali finančné prostriedky v rozvojových krajinách, ktoré by tak mohli priamo prejsť na nízkoemisné technológie, vysvetlil Široký. Dodal, že ambícia slovenskej vlády je pritom do roku 2020 znížiť emisie o 20 percent. Minulý týždeň uviedla premiérova hovorkyňa Silvia Glendová, že o Ficovej účasti na kodanskom summite ešte nie je rozhodnuté.

Účastníci dnešnej konferencie sa podľa Širokého venovali aj konkrétnym cieľom a podpore pre obnoviteľné zdroje a úspory energie u nás. „Na Slovensku navrhujeme, aby 30 percent primárnych zdrojov bolo z obnoviteľných zdrojov v roku 2020,“ uviedol Široký. Podľa neho je v rámci elektroenergetiky možné pokryť až 60 percent zdrojov kombináciou veternej, slnečnej, vodnej, geotermálnej energie a biomasy. Konferenciu Klimatické zmeny – na ceste ku Kodani organizovali občianske združenie (o.z.) Za matku Zem, ktoré je koordinátorom Slovenskej klimatickej koalície – siete environmentálnych mimovládnych organizácií, snažiacich sa o znižovanie skleníkových plynov, a nadácia Heinrich Böll Stiftung Praha v partnerstve s o.z. TATRY a Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováRobert Fico