Prezident odvolá celú vládu a hľadá riešenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Premiérka odišla od prezidenta bez slova
Premiérka Iveta Radičová po viac ako polhodinovom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom odišla z Prezidentského paláca bez toho, aby sa vyjadrila pre médiá. Prezident Ivan Gašparovič sa rozhodol odvolať celú vládu. Táto povinnosť mu vyplýva z ústavy na základe utorkového hlasovania parlamentu, v ktorom poslanci neschválili navýšenie eurovalu a zároveň nevyslovili dôveru vláde. Foto: SITA/AP Photo/Petr David Josek
BRATISLAVA 14. októbra (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová po viac ako polhodinovom stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom odišla z Prezidentského paláca bez toho, aby sa vyjadrila pre médiá.

Prezident Ivan Gašparovič následne oznámil, že sa rozhodol odvolať celú vládu.

Ako povedal na dnešnom brífingu po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, v pondelok zvolá predsedov parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch. Nevylúčil ani možnosť úradníckej vlády.

„Ak by bol scenár taký, že pani predsedníčka by bola abdikovala, mojím listom by som ju bol poveril s celou vládou, aby viedla vládu až do vymenovania novej vlády. Keďže článok 115 Ústavy SR hovorí, že národná rada odvolá vládu a vláda je zodpovedná podľa ústavy národnej rade a nie prezidentovi, ďalšia veta hovorí, že prezident vládu odvolá. To znamená, že toto teraz bude nasledovať. Odvolám vládu a budem musieť menovať novú vládu, poveriť niekoho, aby ju zostavil a musí prejsť celý ten proces menovania vlády,“ konštatoval prezident.

Zdôraznil, že Radičová ho dnes zároveň informovala, že „na vláde bolo jednoznačne rozhodnuté, že nepodá demisiu, ale že ju podá celá vláda.“ Preto sa prezident rozhodol, že v pondelok doobeda zvolá predsedov všetkých parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch.

„Či niekto bude schopný zostaviť vládu, ktorá by mala byť samozrejme väčšinová, alebo či sa dohodnú aj na vláde menšinovej. Inak ďalší krok je, že prichádza do úvahy, aby som sám zostavil úradnícku vládu,“ dodal Ivan Gašparovič. Prezident premiérke poďakoval za „všetko úspešné a prospešné, čo urobila pre Slovensko“ a dodal, že sa ešte určite raz stretnú.

Premiérka riešila krízu s prezidentom
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Premiérka riešila krízu s prezidentom
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Premiérka riešila krízu s prezidentom
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Premiérka riešila krízu s prezidentom
Foto: SITA/AP
Premiérka riešila krízu s prezidentom
Foto: SITA/AP

Prezident odvolá vládu, o novej chce rokovať

Richard Sulík neprezradil, či podporí premiérku

Predseda SaS Richard Sulík nechce prezradiť, či podporí ďalšiu existenciu menšinovej pravicovej vlády, chce si počkať na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča. „Prezident má svoje kompetencie, sú rozhodnutia, ktoré sú výlučne jeho, my samozrejme jeho rozhodnutia budeme akceptovať. Počkáme si ako sa pán prezident rozhodne a my budeme na to reagovať,“ povedal dnes na brífingu na pôde národnej rady s tým, že dôležité je, aby bol postup v súlade s ústavou.
Richard sulik
Foto: SITA/AP

K úradníckej vláde, ktorej vymenovanie prezident pripúšťa, Sulík povedal, že takýto pojem slovenská ústava nepozná.

Zrejme je to len pomenovanie pre niečo iné. Je právnik, má erudovaných ľudí okolo seba, aby to rozhodnutie bolo rozumné, prospešné pre Slovensko, aby sme sa tu zbytočne do marca nezasekli,“ nádeja sa.

Vlastné pôsobenie v budúcej vláde považuje Sulík za „utopistické“, navyše by sa k nemu museli vyjadriť aj stranícke orgány. „V SaS nerozhodujem len ja, napriek tomu, že som predseda. Určite v takýchto veciach sa chcem poradiť s mojimi kolegami,“ podotkol.

Prezident dnes informoval, že v pondelok doobeda zvolá predsedov všetkých parlamentných strán, aby sa dohodli na ďalších krokoch. „Či niekto bude schopný zostaviť vládu, ktorá by mala byť samozrejme väčšinová, alebo či sa dohodnú aj na vláde menšinovej. Inak ďalší krok je, že prichádza do úvahy, aby som sám zostavil úradnícku vládu,“ dodal Ivan Gašparovič. Prezident premiérke poďakoval za „všetko úspešné a prospešné, čo urobila pre Slovensko“ a dodal, že sa ešte určite raz stretnú.

Prezident môže s odvolávaním čakať

Prezident Ivan Gašparovič musí po vyslovení nedôvery vládu odvolať, lehotu pre tento krok však ústava nerieši. Uviedol to pre agentúru SITA Dušan Nikodým z Ústavu štátu a práva SAV s tým, že tento prípad nie je tak presne riešený ako pri podaní demisie vlády. „Ak prezident prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády,“ konštatuje ústava.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičIveta RadičováRichard SulíkRobert Fico