Premiérka odvolá predsedu VOP Nováky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vop
Areál VOP Nováky Foto: Archív: SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR, rozhodla, že predseda Predstavenstva Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky Ľubomír Repčík a členovia dozornej rady podniku budú odvolaní.

Rozhodnutie súvisí s prípadom pôžičiek štátnej akciovej spoločnosti, na ktoré upozornil denník Sme. Akciovka si požičala od súkromnej spoločnosti Sitno Holding 70-tisíc eur, aby mohla zamestnancom zaplatiť mzdy. Podľa uzavretej zmluvy môže Sitno Holding začať rozpredávať založené sklady a halu, ak by podnik aj napriek výzve neuhradil splátku.

„VOP nezabezpečil účinnosť úverových zmlúv a uzatvoril neplatnú záložnú zmluvu,“ uviedla Iveta Radičová. Podľa stanoviska, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády, „celý postup vedenia VOP Nováky je od prvého momentu v rozpore so zákonom a stanovami vojenského podniku.“

Z dokumentov, ktoré na vyžiadanie predložil predseda predstavenstva Ľubomír Repčík, a z Centrálneho registra zmlúv totiž vyplýva, že úverové zmluvy, ktoré uzatvoril VOP neboli zverejnené v Centrálnom registri zmlúv podľa zákona. „To znamená, že bola porušená zákonná povinnosť zverejňovania zmlúv a úverové zmluvy nikdy nenadobudli účinnosť,“ uvádza sa ďalej v stanovisku. Okrem toho je neplatná záložná zmluva, pretože bola uzavretá na neúčinné úverové zmluvy, t.j. na neexistujúci záväzok. Záložná zmluva bola navyše uzatvorená v rozpore so stanovami – bez predchádzajúceho súhlasu dozornej rady. Podľa úradu vlády bez tohto súhlasu je zmluva rovnako neplatná. „Dozorná rada následne schválila záložnú zmluvu s pripomienkou, kvôli tomu táto pripomienka nemohla byť do znenia zmluvy zapracovaná,“ píše sa v stanovisku úradu.

Tlačový a informačný odbor úradu vlády ďalej upozornil, že „predseda predstavenstva VOP Nováky 5. decembra 2011 zavádzajúco informoval ministerstvo obrany, že sa pripravuje záložná zmluva, hoci bola táto uzatvorená už 1. decembra 2011“. VOP mohol o pôžičku na výplatu miezd zamestnancom požiadať ministerstvo financií alebo Vládu SR, avšak neurobil tak.

Je to štýl o nás bez nás, bráni sa Ľubomír Repčík

Rozhodnutie o svojom odvolaní vníma Repčík ako „štýl o nás bez nás.“ Ako informoval agentúru SITA, takéto správanie voči svojej osobe nepovažuje ani za korektné, ani slušné. „Myslel som si, že je všetko v najlepšom poriadku. Ministerstvo o všetkom, čo sa dialo v podniku, vedelo,“ tvrdí Repčík. Ak malo nejaké
Zbraň, náboj
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

výhrady k jeho práci, malo ho na to upozorniť.

Zmluvu so spoločnosťou Sitno Holding Repčík obhajoval tým, že v banke by podnik úver nedostal a ministerstvo vtedy na to nemalo peniaze. „Preto som hľadal iný spôsob, ako zabezpečiť fungovanie VOP. Jediná firma, ktorá mala skutočný záujem podniku pomôcť, bola Sitno Holding,“ argumentuje predseda predstavenstva.

„Nechcel som, aby tu bol konkurz a boli prepustení ľudia. Všetko bolo robené v najlepšej viere, vedomí a svedomí,“ dodal. To, že pri zmluve musel podnik založiť niektoré svoje budovy, vníma ako nepodstatný krok. O budovy podľa neho nemal skutočný záujem ani Černák. „V celom projekte to má nulový význam,“ skonštatoval s tým, že „všetko sa robilo pod dozorom ministerstva.“

SaS verí, že Radičová nedovolí zmenu vlastníctva

Galko, radičová
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

Strana Sloboda a Solidarita očakáva, že predsedníčka vlády Iveta Radičová podnikne všetky potrebné kroky, aby zabránila prechodu štátneho majetku Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky do súkromných rúk. Vyhlásil to dnes podpredseda SaS a bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

„Od protiprávneho uzavretia záložnej zmluvy v prospech súkromnej spoločnosti Sitno Holding, na ktoré Dozorná rada VOP Nováky dôrazne upozorňovala, prešlo už viac ako mesiac a doposiaľ nebola vykonaná náprava,“ uviedol s tým, že dozorná rada si splnila svoje zákonné povinnosti na sto percent. „Budeme pozorne sledovať, či záložná zmluva uzatvorená v rozpore so stanovami, bude zrušená,“ dodal Ľubomír Galko.

Ministerstvo odporučilo pôžičku od súkromníka

Pôžička od súkromnej spoločnosti bola jedna z možností, ktoré Vojenskému opravárenskému podniku Nováky odporučilo vedenie rezortu obrany, keď sa podnik dostal do kritickej finančnej situácie. Agentúre SITA to potvrdil hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf. „Ministerstvo obrany v kritickej situácii na konci leta 2011, keď reálne hrozil konkurz pre nedostatočný cash flow, odporučilo vedeniu VOP Nováky, aby hľadalo aj iné riešenia, ako sa iba spoliehať na prísun zákaziek z ministerstva obrany. V tomto odporúčaní boli zahrnuté všetky možnosti od preklenovacieho úveru od súkromných bánk, iných súkromných spoločností alebo aj iné legislatívne riešenia,“ uviedol Rudolf.
Vojaci

Štátna akciovka si požičala od súkromnej spoločnosti Sitno Holding 70-tisíc eur, aby mohla zamestnancom zaplatiť mzdy. Podľa uzavretej zmluvy môže Sitno Holding začať rozpredávať založené sklady a halu, ak by podnik aj napriek výzve neuhradil splátku.“

Podľa Rudolfa sa vedenie VOP Nováky autonómne rozhodlo pre úver od iného podnikateľského subjektu, ktorý dlhodobo s VOP Nováky spolupracuje.

„Banky totiž neboli ochotné podniku v reštrukturalizácii pre vysoké riziko požičať,“ dodal. Takéto riešenie bolo v tom čase (september, október) podľa Rudolfa ekonomicky vyhovujúce a podnik sa tak do hroziaceho konkurzu, a teda k prepusteniu 160 zamestnancov, nedostal. Ministerstvo obrany mu na začiatku takúto hlavnú úlohu zadalo – manažment VOP Nováky mal udržať spoločnosť v chode a nedopustiť konkurz. „Aké prostriedky na dosiahnutie tohto cieľa zvolí, bolo a stále je v plnej kompetencii vedenia akciovej spoločnosti,“ konštatoval Rudolf.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováĽubomír Galko
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky