Premiérka pripomenula zlobu bývalého režimu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radičová
Foto: Ilustračné foto SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Výročie augustových udalostí je výzvou nezabúdať a zároveň citlivo vnímať každý prejav nespravodlivosti, zneužitia vplyvu a postavenia, každý prejav radikalizmu a netolerancie. Vo svojom vyhlásení k výročiu invázie armád Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 to uviedla predsedníčka vlády Iveta Radičová.

Premiérka pripomenula, že invázia armád Varšavskej zmluvy si už prvý deň vyžiadala obete na životoch a viacerých vážne zranených. Nasledovali politické čistky a perzekúcie tých, ktorí neskrývali svoje rozhorčenie a otvorene prejavovali svoj nesúhlas.

Poctu obetiam z 21.augusta 1968 vzdal aj prezident:

Boj o slobodu je podľa prezidenta stále aktuálny

Režim fungoval na korupčnom systéme: výmenou za akceptovanie okupácie a za pasívne prijímanie takzvanej normalizácie boli sociálne a existenčné istoty. Normalizácia potvrdila zločinecký charakter komunistického režimu, ktorý sa etabloval predovšetkým politickými procesmi v päťdesiatych rokoch,“ vyhlásila Radičová. Výsledkom cynizmu a neľudskosti komunistického režimu a vlády komunistickej strany bolo podľa nej množstvo nevinných obetí, pustošenie ducha, ničenie hodnôt európskej civilizácie, devastácia hospodárstva, vymazanie historickej pamäti a rozdvojená morálka.

Aj pre tieto dôsledky nebola cesta slobody a demokracie po novembri 1989 samozrejmá a jednoduchá. Dve desaťročia slobody ukázali jej krehkosť a zraniteľnosť. Tretia dekáda našej demokracie by preto mala byť obdobím upevnenia fungovania právneho štátu, demokracie a jej inštitúcií a tiež obdobím rozvoja občianskej spoločnosti,“ uviedla.

Radičová upozorňuje, že bez živej historickej pamäti riskujeme, že budeme opakovať staré chyby a omyly v nových podmienkach a súvislostiach a vymoženosti slobody by nemali zastrieť príbeh neslobody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta Radičová