Premiérka spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta radicova
Predsedníčka vlády SR a podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová na TB po rokovaní Koaličnej rady. Bratislava, 11. október 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

SaS povedala nie

Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa v utorok na hlasovaní o eurovale nezúčastnia. „Nesúhlasíme s tým, aby vec, ktorá je v rozpore s Programovým vyhlásením vlády, pani premiérka spájala s hlasovaním o vyslovení dôvery vláde. Považujeme to za neprimeraný nátlak, ktorému nepodľahneme,“ povedal v utorok líder SaS a predseda parlamentu Richard Sulík za prítomnosti všetkých liberálnych poslancov.

Obyčajní ľudia sa na hlasovaní nezúčastnia

Štyria poslanci zo skupiny Obyčajní ľudia sa dnes nezúčastnia na hlasovaní o zvýšení eurovalu, ktoré by malo byť spojené s hlasovaním o dôvere vláde. „Zachováme sa tak, ako sme avizovali. Hlasovať o dvoch veciach jedným tlačidlom sa nedá,“ povedal dnes pre agentúru SITA líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

V parlamentnej matematike to znamená, že hlasovať môže najviac 75 poslancov vládnej koalície, čo na schválenie eurovalu nestačí.

Smer nezahlasuje

Poslanci NR SR za Smer-SD budú na dnešnom spojenom hlasovaní o eurovale a dôvere vláde prítomní, zaprezentujú sa, ale nebudú hlasovať. Agentúru SITA o tom informoval hovorca strany Erik Tomáš. To znamená, že parlament bude uznášaniaschopný, ale euroval neprejde a vláde bude vyslovená nedôvera.

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová sa rozhodla spojiť hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. V utorok o tom informovala predsedov štyroch koaličných strán.

Vláda dnes podľa informácií agentúry SITA súhlasila s návrhom premiérky Ivety Radičovej, aby sa spojilo hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde. Novinárov o tom nikto neinformoval, žiadny mediálny výstup ani nebude. Médiá majú dostať tlačové vyhlásenie.

Spojenie hlasovania o eurovale a o dôvere vláde je rozhodnutím premiérky Ivety Radičovej, aj keď podľa podpredsedu KDH a ministra vnútra Daniela Lipšica je to škoda. Situáciu v koalícii vníma ako „chybu prílišnej tvrdohlavosti viacerých.

Lipšic: „Opýtajte sa ma, keď nebudeme“

Ako uviedol pred novinármi, napočítať by vedel troch takých politikov spomedzi koaličných partnerov, ale nechcel konkretizovať, koho tým myslí. „Nikdy som verejne nekritizoval svojich kolegov vo vláde,“ podotkol. „Opýtajte sa ma, keď už nebudeme,“ dodal. Myslí si, že pravicoví voliči im to nezabudnú.

Dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné. Je mi ľúto, že koaličný partner neprijal ponuku na možný kompromis. Dnes ráno ponuka bola vyslovená opätovne. Ponuka, ktorá v sebe obsahovala možnosť práva veta pri rozhodovaní o programoch dočasného eurovalu a možnosť zelenej karty pre SaS pri stálom eurovale. Ponuka bola odmietnutá. Preto som oznámila koaličným partnerom, že hlasovanie o našej budúcnosti v Európe spojím s hlasovaním o vyslovení dôvere vlády,“ vyhlásila dnes na tlačovej besede premiérka.

S prezidentom v kontakte

Premiérka je v kontakte s prezidentom Ivanom Gašparovičom. „V sobotu som sa stretla s prezidentom SR, naposledy som s ním hovorila včera večer a budem o chvíľu opäť,“ uviedla s tým, že je na prezidentovi, aký zvolí postup v prípade vyslovenia nedôvery premiérke.

Prezident svoje postupy so mnou konzultuje,“ dodala. Ak euroval dnes neprejde, bude podľa nej nutné opakované hlasovanie. Do poslednej minúty sa však chce uchádzať o dôveru poslancov NR SR. „Nedá sa pokračovať, aby vláda riešila len vnútorné problémy v koalícii. Máme záväzok programového vyhlásenia vlády, pre mňa je prioritné,“ uviedla.

Radičová zdôraznila, že prežívame ťažké rozhodnutia nielen v Európe, ale vôbec vo svete. „Prežívame dopady jednej z najväčších kríz od druhej svetovej vojny. Máme jedine šancu hľadať riešenia spoločne a zodpovedne, aby sme dopady krízy sa snažili zmenšiť. Vinníci krízy sú známi, ale má zmysel, aby sme boli pri tvorení nových princípov nášho spoločenstva, aby sme ich mohli určovať v záujme občanov SR. Dôveryhodnosť SR je pre mňa prioritná úloha,“ zdôraznila.

Je to pre premiéra Slovenska neprijateľné. Je mi ľúto, že koaličný partner neprijal ponuku na možný kompromispremiérka Iveta Radičová

Podľa nej totiž dôveryhodnosť znamená nové pracovné miesta, ale aj naštartovanie a udržanie ekonomického rastu. „Slovenská republika vždy bola zodpovedný člen EÚ. Nie bez malých obetí sa stala členom eurozóny. Nemôžeme sa tváriť, že my sami dokážeme riešiť problémy, ktoré nás obklopujú. Len v partnerstve a spoločenstve. O toto partnerstvo sa uchádzame,“ uviedla.

Utorkové rokovanie slovenského zákonodarného orgánu bude sprevádzať nezvyčajný záujem zahraničných médií, keďže pozícia NR SR môže rozhodnúť o osude celého projektu eurovalu. Na jeho schválenie je potrebný súhlas všetkých 17 krajín eurozóny. Sulík schôdzu otvorí tradične o 13:00.

Vládnuť môžu do vymenovania novej vlády

Vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivety Radičovej by znamenalo koniec celého jej kabinetu. V prípade, že vláda dôveru Národnej rady SR stratí, prezident Slovenskej republiky ju odvolá. Súčasná vláda by však mala vykonávať svoje funkcie až do vymenovania novej vlády. Prezident má právomoc vybrať si osobu, ktorá sa pokúsi zostaviť nový kabinet.
Pravica
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

„Závisí to od prezidenta,“ uviedol pre agentúru SITA Dušan Nikodým z Ústavu štátu a práva SAV v reakcii na otázku, či by mal poveriť zostavením vlády víťaza posledných parlamentných volieb Roberta Fica.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico po voľbách v roku 2010 poverenie zostaviť vládu dostal. Parlamentné voľby v roku 2010 vyhrala strana Smer-SD so ziskom 34,79 percenta platných hlasov voličov.

Na druhom mieste sa umiestnila s 15,42 percenta SDKÚ-DS a tretia bola so ziskom 12,14 percenta platných hlasov strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Kresťanskodemokratické hnutie posunulo do parlamentu 8,52 percenta a stranu Most-Híd 8,12 percenta platných voličských hlasov. Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu tesne prekročila SNS so ziskom 5,07 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erik TomášIgor MatovičIveta RadičováRichard SulíkRobert Fico