Radičová žiada čas na zváženie dalších krokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Zľava: Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, predsedníčka vlády Iveta Radičová, predseda KDH Ján Figeľ a predseda MOST-HÍD Béla Bugár počas brífingu po stretnutí koaličných lídrov a premiérky v centrále SDKÚ-DS Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Iveta Radičová (SDKÚ-DS) chce zostať na premiérskom poste len v prípade, že nebudú pochybnosti o transparentnosti jej vlády. „Na poste premiérky SR zotrvám len vtedy, ak žiaden mrak ani tieň pochybností nad transparentnosťou nezostane,“ povedala po dnešnom stretnutí koaličných lídrov s dodatkom, že preberá zodpovednosť za to, že koalícia sa podpíše len pod transparentný príbeh.

Zdôraznila, že trvá na svojom stanovisku, aby zo svojho postu odišiel predseda Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík, ktorého však do kresla nominoval minister financií Ivan Mikloš. „Odvolať ho môže jedine minister a dovoľte mi mať čas na to, aby som zvážila ďalšie kroky, to sú vážne rozhodnutia,“ požiadala novinárov. Na otázku, či zvažuje odvolanie Mikloša priamo neodpovedala. V súčasnosti čaká na rozhodnutie, či bolo v poriadku, keď Mikulčík podpísal ďalšiu nájomnú zmluvu na budovu daniarov v Košiciach, hoci stará ešte nebola zrušená.

„Mám od právnikov dve úplne protichodné hodnotenia, tak potrebujem tretieho, kto vnesie jasné svetlo do týchto hodnotení,“ vysvetlila.

Predseda SDKÚ-DS a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda podčiarkol, že Radičová má ako premiérka plnú podporu predsedov koaličných strán. „To, čo na našom stretnutí bolo kľúčové, čím by som chcel zhrnúť toto stretnutie, je naša silná vôľa pokračovať v naplnení vládneho programu a v silnej podpore vlády pani Ivety Radičovej,“ vyhlásil.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa však pochybnosti pretrvávajú, najmä vzhľadom na to, že pre úspech koalície je základom úsilie o transparentnosť. „Informácie sme zobrali na vedomie a očakávame aj ďalšie kroky,“ poznamenal.

Lídrovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi kauza ukázala, že vládne strany si musia rýchlejšie vymieňať informácie. Poznamenal, že napriek prebratiu zodpovednosti stranou SDKÚ-DS celá koalícia zodpovedá za to, aby neumožnila rýchly návrat bývalej vládnej garnitúry.

„Pochybnosti sú, vyplývajú z toho, ako vôbec bol problém odštartovaný, ako platili alebo neplatili dve zmluvy…. Toto musí byť ponaučením pre nás, pre všetkých a pre každú politickú stranu, aby svojim konaním takéto pochybnosti odstránila,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIveta RadičováMiroslav Mikulčík
Firmy a inštitúcie Daňový úrad Košice