Premiér čelí novým problémom, minister Kažimír má zlé správy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
Predseda vlády SR Rober Fico (vľavo) počas osláv bratstva Čechov a Slovákov. Tento raz bola akcia venovaná 20. výročiu spoločnej histórie oboch republík a 150. výročiu výstupu na Veľkú Javorinu (okr. Nové Mesto nad Váhom). Veľká Javorina, 29. júl 2012. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Premiéra Roberta Fica zastihla na jeho utorňajšej oficiálnej návšteve v Rumunsku nepríjemná informácia od ministra financií Petra Kažimíra. Ten mu telefonicky oznámil, že štátnu kasu čaká ďalší neplánovaný výpadok.

„Opäť vzhľadom na rôzne externé vplyvy máme tento rok mínus 270 miliónov eur a budúci rok ďalších mínus 250 miliónov eur, dohromady 520 miliónov eur. Tento rok budeme mať na daniach menej o 700 miliónov eur, ako bolo plánované v rozpočte Ivety Radičovej. Za týchto okolností už neexistuje rezerva,“ povedal Fico hneď po prílete na bratislavské letisko.

„Musíme si opäť sadnúť s ministrom a nájsť plán, ako do konca roka šetriť na štáte. Čo budeme ešte presne robiť, neviem, lebo tú informáciu som dostal iba pred nejakým časom,“ pokračoval. Svoju návštevu v Rumunsku Fico pre štrajk učiteľov zredukoval. Pôvodne sa mal stretnúť aj s rumunským prezidentom a tiež krajanmi.

„Výrazne som zmenil program na svojej ceste, ktorá bolo dlhodobo plánovaná, aby sa mi pre prípad potreby ešte dnes vytvoril priestor na rokovanie, pretože vláda má záujem rokovať, máme záujem tento problém, ktorý nie je vinou vlády spôsobený, nejako vyriešiť,“ uviedol. Na otázku, či sa v utorok alebo v stredu stretne s odborármi, odpovedal, že sa vrátil z Rumunska skôr preto, aby vytvoril priestor na rokovanie.

Video: V rozpočte budú chýbať ďalšie desiatky miliónov eur

Podľa Fica je výpadok v príjmoch do štátneho rozpočtu, o ktorom ho informoval Kažimír, veľký problém. „Povedzte mi, ako máme v tejto situácii nachádzať peniaze na vyriešenie mzdových požiadaviek?“ opýtal sa. Dodal, že sa vrátil aj pre to, že musí hovoriť s ministrom financií. „To, čo mi povedal minister financií, je úplná katastrofa,“ ukončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter KažimírRobert Fico
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR