Prestížna bezpečnostná konferencia opäť v SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 13. apríla (WBN/PR) – Najvýznamnejší experti na medzinárodnú bezpečnosť sa v apríli už tradične stretnú na Slovensku. Bratislavská konferencia GLOBSEC, z ktorej sa rokmi stalo prestížne transatlantické fórum, bude opäť dejiskom atraktívnych diskusií o globálnej bezpečnosti.

Politici, profesionáli a intelektuáli z Európy a Ameriky budú 20. apríla hovoriť o zásadných bezpečnostných témach tohto roku: novej európskej zahraničnej politike a aliančnom dokumente desaťročia. Teda o témach, ktoré sú z hľadiska európskej snahy o udržanie sa v klube najdôležitejších hráčov sveta kľúčové.

Lisabonská zmluva prináša zásadné inštitucionálne zmeny. Bude ich výsledkom to, čo si od ich zavedenia sľubujeme? Stanú sa vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku a prezident Európskej rady tými, komu bude americký prezident volať, aby počul hlas Európy? Alebo budú len súčasťou byrokratickej zahraničnej služby bez jasného obsahu? Od odpovedí na tieto otázky závisí budúcnosť európskej zahraničnej služby.

Stojí pred nami však ešte jedna nemenej dôležitá otázka: Ako bude vyzerať nová Strategická koncepcia NATO. Dokument, ktorý na roky stanoví základnú líniu smerovania Aliancie a od ktorého závisí, ako sa Spojenci rozhodnú brať vážne novodobé bezpečnostné hrozby bude už čoskoro na svete. Jeho tvorcovia budú v Bratislave diskutovať o jej kľúčových otázkach.

Ďalším veľmi dôležitým bodom diskusie bude otázka geopolitických dopadov finančnej a ekonomickej krízy, a udržateľnosti vedúcej úlohy „západu“ v globálnom prostredí.

Podujatie, ktoré bude môcť prostredníctvom živého prenosu cez internet sledovať široká verejnosť, organizuje Slovenská atlantická komisia v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR, Ministerstvom obrany SR, Divíziou verejnej diplomacie NATO a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Viac informácií na https://www.globsec.org/what-we-do/projects/globsec-2017-bratislava-forum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať