Poslanci prelomili prezidentovo veto, vznikne RTS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenský rozhlas
Slovenský rozhlas Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Generálny riaditeľ novovytvorenej verejnoprávnej inštitúcie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTS), ktorá má vzniknúť od januára budúceho roka spojením Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie, nebude mesačne zarábať deväťnásobok priemernej mzdy, čo je cca 6 700 eur.

Rozhodli o tom dnes poslanci národnej rady, ktorí prelomili veto prezidenta Ivana Gašparoviča a opätovne schválili zákon o Rozhlase a televízii Slovenska. Podporili však pripomienku hlavy štátu a budúcemu šéfovi inštitúcie odklepli štvornásobok priemernej mzdy, namiesto pôvodne navrhovaného deväťnásobku. Vrátený zákon podporilo 80 zo 141 prítomných poslancov. Okrem koaličných poslancov za návrh hlasovali aj poslanci za SNS Rafael Rafaj a Vincent Lukáč.

Hlava štátu normu nepodpísala a vrátila dnes plénu zákon na prerokovanie s 15 pripomienkami. Okrem výšky platu mu prekážali viaceré nelogické ustanovenia v norme. Plénum zamietlo aj procedurálny návrh poslanca za Smer-SD Dušana Jarjabka, ktorý navrhoval zákon vrátiť na dopracovanie. Voliť generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska bude parlament verejným hlasovaním, a nie tajnou voľbou. Štatutárneho zástupcu spojenej inštitúcie, ktorý ju povedie do zvolenia nového generálneho riaditeľa, vymenuje k 1. januáru 2011 predseda parlamentu Richard Sulík, pričom si môže vybrať medzi terajšími riaditeľmi STV a SRo, teda Štefanom Nižňanským a Miloslavou Zemkovou. Pozmeňujúci návrh sa dotýka aj vysielania v jazykoch národnostných menšín, RTS má vysielať v jazykoch menšín v časovom rozsahu zodpovedajúcom národnostnému a etnickému zloženiu obyvateľstva SR. Na vysielanie programov pre národnostné menšiny vzniknú samostatné organizačné útvary.

Novým prvkom a inštitútom v zákone je, že ak generálny riaditeľ nedodrží schválené záväzné ukazovatele rozpočtu, je to dôvod na jeho okamžité odvolanie. Z pôvodných 36 členov rád a dozorných komisií Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie sa počet členov kontrolného orgánu RTS zníži na deväť. Novú radu budú tvoriť traja odborníci na rozhlasové vysielanie, traja na televízne, dvaja na ekonómiu a jeden na právo.

Reforma verejnoprávnych inštitúcií má trvať minimálne tri roky, začne sa ich spojením a vyvrcholí zrušením doterajšieho modelu financovania. Všetko sa má udiať v súčinnosti s ministerstvom financií. Jedným z prvých krokov má byť zrušenie koncesionárskych poplatkov k 1. januáru 2012. Medzi posledné kroky reformy bude patriť presídlenie rozhlasu a televízie do jednej efektívnej budovy. Tá by mala mať spoločné technologické zázemie pre rozhlasové i televízne vysielanie.

Krajcer: Zákon o RTS je rýchlym riešením

Postupné ozdravenie verejnoprávneho priestoru, zníženie dlhu Slovenskej televízie (STV) a postupné naštartovanie „normálneho fungovania“ verejnoprávnych inštitúcií očakáva od zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS) minister kultúry Daniel Krajcer. Uviedol to po dnešnom opätovnom schválení zákona z dielne jeho rezortu, ktorý do parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič s 15 pripomienkami. Nová verejnoprávna inštitúcia vznikne spojením Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie.

To, že plénum parlamentu vyhovelo pripomienke hlavy štátu a budúcemu generálnemu riaditeľovi RTS odsúhlasilo namiesto pôvodne schváleného deväťnásobku priemernej mzdy štvornásobok, Krajcer nevníma tragicky. „V koalícii je predbežná dohoda o tom, že plat generálneho riaditeľa sa ešte bude riešiť, vyhlásil. Predpokladá, že sa dohodnú na sedemnásobku, ktorý zo začiatku presadzovalo ministerstvo kultúry. Ako poukázal, v súčasnosti má generálny riaditeľ STV plat vo výške šesťnásobku priemernej mzdy a budúci šéf spojenej inštitúcie bude mať omnoho väčšiu zodpovednosť. Zníženie pôvodne schváleného deväťnásobku na štvornásobok pre budúceho šéfa podporila väčšina poslancov parlamentu, medzi nimi aj Krajcerovi spolustraníci – predseda NR SR Richard Sulík a Igor Matovič. „Je to slobodné rozhodnutie poslancov,“ zhodnotil to šéf rezortu kultúry. Štvornásobok sa mu pre špičkového manažéra, ktorý bude RTS riadiť, zdá nízky, sedemnásobok vníma ako adekvátnu sumu. Tá je však v porovnaní s platmi generálnych riaditeľov súkromných televízií podľa neho aj tak omnoho nižšia.

Slovenská televízia, Banská Bystrica
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Otvorene pripúšťam, že ide o rýchle a razantné riešenie, ale bez razancie a odvahy by sme takýto zákon neprijali,“ zdôraznil Krajcer. Zákon o RTS vstúpi do platnosti od 1. januára budúceho roka. Medzi prvé kroky bude patriť to, že predseda parlamentu poverí buď generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského alebo šéfku Slovenského rozhlasu Miloslavu Zemkovú funkciou štatutára novej inštitúcie. Nasledovať bude voľba generálneho riaditeľa RTS a rady.

Po týchto aktoch by sa podľa Krajcera malo začať so širšou diskusiou o obsahu, precíznejším zadefinovaním verejnoprávnosti a verejného záujmu a na rad sa dostane aj príprava financovania. Ku konkrétnym menám, kto prichádza do úvahy ako kandidát na budúceho šéfa RTS, sa Krajcer vyjadrovať ešte nechcel.

Maďarič: Vrátenie zákona o RTS potvrdilo našu kritiku

Vrátenie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTS) prezidentom Ivanom Gašparovičom potvrdzuje podľa exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) ich doterajšiu kritiku tejto normy. Ako poukázal v dnešnej rozprave k vrátenému zákonu v národnej rade, hlava štátu ho spochybnila ako celok a 15 pripomienok, ktoré jeho kancelária sformulovala, poodhaľuje ďalšie riziká normy. Maďarič najviac kritizuje navrhovaný plat budúceho šéfa RTS, ktorý by mal byť deväťnásobkom priemernej mzdy. „Je to škandalózne,“ vyhlásil. Skutočný dôvod zlúčenia Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie do jednej inštitúcie vidí v snahe súčasnej koalície odstrániť súčasné orgány verejnoprávnych médií a dosadiť si vlastných ľudí.

Koalícii sa podarilo aj za pomoci niektorých poslancov za SNS uskutočniť svoj cieľ zmocniť sa verejnoprávnych médií,“ zhodnotil opätovné schválenie zákona exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý návrh od začiatku tvrdo kritizuje. Zákonodarcovia za SNS podporili zákon aj v novembri.

Zmenil dobrý úmysel na zločin?

Pán Maďarič, ste výborný rétor. Vy dokáže elegantným spôsobom dobrý úmysel zmeniť na zločin, úmysel zlý,“ zareagoval na Maďariča Tomáš Galbavý z SDKÚ-DS. Zákonodarca pripomenul, že prezident navrhol po schválení jeho pripomienok zákon schváliť a nevrátil ho ako celok. Podľa Lászlóa Nagya z poslaneckého klubu strany Most-Híd sa z 15 prezidentových pripomienok dotýkajú vážnejších tém iba dve, no aj tie redukujú problém na financovanie vedenia novej verejnoprávnej inštitúcie. Ako poukázal, kritika poslancov opozície v jeho pripomienkach odozvu nenašla. „Tento zákon, to je objednávka, nevieme síce koho, ale vieme, kto ju realizuje,“ vyhlásil Dušan Jarjabek zo Smeru-SD. Zo zákona podľa neho jasne vyplýva, že sa verejnoprávnym priestorom bude musieť národná rada zaoberať na budúci rok a „jasne si vyhodnotíme, či to funguje alebo nie.“ Ako poznamenal, pre neho je tento zákon príliš rizikový.

Polepšili by si o 1200 eur

Pôvodný návrh zákona obsahoval plat pre šéfa RTS vo výške sedemnásobku priemernej mzdy, teda cca 5 200 eur. Pritom v súčasnosti majú šéfovia STV a SRo mesačne vyše 4 000 eur. Nejasný v zákone je, ako tvrdí Ivan Gašparovič, časový rozsah vysielania programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v SR. To má byť podľa zákona v „časovom rozsahu zodpovedajúcemu národnostnému a etnickému zloženiu obyvateľstva Slovenskej republiky“. Podľa stanoviska hlavy štátu „nie je jasné, čo sa rozumie ‚časovým rozsahom zodpovedajúcim národnostnému a etnickému zloženiu obyvateľstva Slovenskej republiky‘ vo vzťahu k vysielaniu obsahovo a regionálne vyvážených programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území Slovenskej republiky. V schválenom zákone nie je upravené, kto a podľa akých kritérií určí tento časový rozsah“. Prezident navrhuje pri opätovnom prerokovaní vypustiť toto spojenie.

Privysoký plat generálneho riaditeľa budúcej verejnoprávnej inštitúcie – Rozhlasu a televízie Slovenska a tiež viaceré nelogické ustanovenia v ňom sú dôvodmi, pre ktoré dnes vrátil prezident Ivan Gašparovič zákon o RTS parlamentu. O zákone, ktorý Národná rada (NR) SR schválila 30. novembra, budú poslanci rokovať už dnes. Cieľom zákona je zlúčenie Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV) do jednej inštitúcie s názvom Rozhlas a televízia Slovenska (RTS), ktorá by mala fungovať od 1. januára 2011.

Schválením prezidentom vrátenej normy poslanci ukončili deviatu schôdzu Národnej rady SR a zároveň svoje posledné tohtoročné riadne zasadnutie. Predseda parlamentu Richard Sulík pozval kolegov na vianočný prípitok. Vo štvrtok ešte zákonodarcovia prídu do poslaneckých lavíc v mimoriadnom termíne, keďže strana Smer-SD si vyžiadala rokovanie o výstavbe diaľnic.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerDušan JarjabekIvan GašparovičMarek MaďaričRafael RafajRichard SulíkTomáš GalbavýVincent Lukáč
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska