PREZIDENT: Rozsudok ICJ o Kosove náš postoj nemení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gašparovič
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Slovensko zostáva v pozícii, ktorú sme zaujali, v pozícii rešpektovania medzinárodného práva. Povedal to dnes prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič v reakcii na zverejnenie právne nezáväzného rozsudku Medzinárodného súdneho dvora (ICJ), z ktorého vyplýva, že vyhlásenie nezávislosti Kosova neporušilo medzinárodného právo. „Vyhlásenie medzinárodného súdu bolo pre mňa dosť veľkým prekvapením,“ uviedol Gašparovič.

Slovensko podľa neho zaujalo k tejto otázke jednoznačný postoj odvolávajúc sa na rešpektovanie medzinárodného práva. „Z tohto pohľadu som teraz v pochybnostiach, do akej miery sú záväzné rozhodnutia OSN, najmä pokiaľ ide o Bezpečnostnú radu,“ skonštatoval prezident. Ako uviedol, BR sa rezolúciu č. 1244 o Kosove niekoľkokrát snažila zmeniť a nezmenila ju. Rezolúcia teda existuje a mala by byť záväzná najmä pre členov OSN. Preto sa rozhodnutie súdu zdá ako obchádzanie rešpektovania takýchto dohôd, myslí si Gašparovič.

Prezident pripustil, že verdikt má veľmi veľký význam pre separatistov. Rozhodnutím súdu sa podľa neho tiež zúžila možnosť na ďalšie rokovania medzi Belehradom a Prištinou. „Jednostranný pohľad v takýchto otázkach je nebezpečný,“ zdôraznil. Slovensko chce však podľa jeho slov robiť aj naďalej všetko pre to, aby sa Balkán nestal zdrojom nových nepokojov. V tejto súvislosti pripustil možnosť prehodnotiť stiahnutie našich jednotiek z regiónu, ak by to prispelo k zabezpečeniu stability v regióne.

Najvyšší súd OSN so sídlom v Haagu vo štvrtok rozhodol, že jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova od Srbska nebolo v rozpore s medzinárodným právom. ICJ svoj verdikt zverejnil po dlhých mesiacoch rozhodovania, ktorým predchádzalo prezentovanie stanovísk viacerých zainteresovaných krajín sveta. Právne nezáväzné rozhodnutie podporilo 10 sudcov, štyria boli proti. Ako povedal predseda súdu Hisaši Owada, „medzinárodné právo neobsahuje zákaz vyhlásenia nezávislosti, preto Kosovo medzinárodné právo neporušilo“.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska vo februári 2008 po zlyhaní rokovaní o budúcom štatúte územia.

Belehrad s podporou Ruska trvá na tom, že odtrhnutie provincie bolo v rozpore s medzinárodným právom, predovšetkým s Rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1244. Dodnes uznalo nezávislosť Kosova 69 členských štátov OSN, teda asi tretina z nich. Patria medzi ne aj Spojené štáty americké a 22 členských krajín Európskej únie okrem Slovenska, Španielska, Grécka, Rumunska a Cypru.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Gašparovič