Pri Trenčíne sa takmer stala druhá Polomka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Priecestie
Foto: Ilustračné, SITA

TRENČÍN 26. marca (WEBNOVINY) – Rok po tragickej zrážke vlaku a autobusu v Polomke sa podobná situácia zopakovala pri Trenčíne. Vodič autobusu na linke Brno-Žilina vošiel na železničné priecestie v čase, keď padali závory. Aby sa vyhol zrážke s prichádzajúcim rýchlikom, musel ich prelomiť. V autobuse bolo okolo 20 cestujúcich. Vodič si je istý, že v čase príchodu na priecestie ešte výstražné svetlá neblikali.

Incident sa stal ešte v stredu popoludní na chránenom železničnom priecestí v obci Kostolná-Záriečie. Vodič (53) SAD Žilina vychádzal z dediny cez priecestie na hlavnú cestu smerom na Trenčín. Hovorca žilinskej železničnej polície František Gažo pre agentúru SITA uviedol, že nerešpektoval výstražné signalizačné zariadenie a vošiel na železničné priecestie v čase, keď sa spustili závory.

Vec prebrali dopravní policajti. “V čase prejazdu cez priecestie sa začali zatvárať závory, do ktorých vodič prednou bočnou časťou narazil. Pri kontakte sa zlomili. Vodič z miesta nehody odišiel, polícia ho zastavila na Bratislavskej ulici v Trenčíne,” povedal trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička. Nehoda si nevyžiadala zranených, len vystrašených cestujúcich. Vodič nepil, vzniknutá škoda je asi 300 eur. Kudlička dodal, že prípad stále vyšetrujú. Polícia obvinenie nevzniesla.

Buď zlyhala signalizácia, alebo sa vodič chcel poponáhľať. V jednom momente sme boli na koľajisku, závory zavreté. V druhom prebúraná závora a trúbiaci rýchlik uháňajúci nám za zadkom,” opísala agentúre SITA situáciu jedna z cestujúcich, Zuzana Burdejová z Nemšovej. Nevedela povedať, či výstražné svetlá v čase príchodu na priecestie svietili.

“Vodič si je absolútne istý, že v čase vjazdu na priecestie nebola ešte spustená výstražná signalizácia. Spustila sa až v momente, keď bol na priecestí. Následne postrehol, že závory klesajú. Vyriešil to s chladnou hlavou, v ceste pokračoval a závoru prelomil,” povedala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. Podľa jej slov ide o jedného z najspoľahlivejších vodičov ich spoločnosti, ktorý za vyše 20 rokov služby nemal nehodu. Vodič urobil jedinú chybu, a to, že pokračoval v jazde do Trenčína. Strelcová dodala, že policajti vodičovi papiere nezobrali a naďalej jazdí.

Dve nehody, keď vlak nabral autá zakliesnené medzi závorami, sa stali v Trenčíne v januári. Rýchlik zachytil zadnú časť auta, v ktorom sedel 34-ročný vodič a jeho desaťročný syn. Šofér nerešpektoval signalizáciu a snažil sa obísť spustené rampy. Podľa železničných policajtov stačilo len niekoľko centimetrov a nehoda by mala smrteľné následky. Takto si vyžiadala len otras mozgu dieťaťa. Dva dni predtým nákladný vlak zdemoloval na železničnom priecestí v trenčianskej časti Sihoť auto značky BMW, ktoré ostalo zakliesnené medzi spúšťajúcimi sa závorami. Vodič stihol z auta vystúpiť.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať