V Novákoch vybuchol granát, jeden mŕtvy a dvaja zranení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vop
Areál VOP Nováky Foto: Archív: SITA/Richard Nemec

NOVÁKY 7. marca (WEBNOVINY) – Vo vojenskom muničnom sklade v Novákoch dnes vybuchol granát zo série, ktorú armáda reklamovala – neskôr jej opravené granáty vrátili do užívania.

„Pri štandardnej kontrole došlo k nekontrolovanému výbuchu,“ konštatovala premiérka Iveta Radičová, poverená vedením rezortu obrany, ktorá prišla osobne na miesto tragédie.

Sadu granátov, ktorých je celkovo 8 460, vyrobili v roku 1997, armáde ju dali opäť k dispozícii v roku 2007. Príčina výbuchu zatiaľ známa nie je. Radičová odporučila náčelníkovi Generálneho štábu Ozbrojených síl Petrovi Vojtekovi, aby všetky takéto výrobky vrátili výrobcovi.

„Ak sú po reklamácii, ak sa stala takáto náhoda, nie je možné vylúčiť, že i v ďalších obaloch nebudú kvalitné výrobky,“ konštatovala Radičová.

K výbuchu granátu prišlo počas inventarizácie munície v sklade, pri ktorej boli podľa poverenej šéfky rezortu obrany dodržané všetky postupy. Inventarizovali podľa predpísanej metodiky, ľudia dodržali stanovené bezpečnostné rozstupy, dialo sa to pod dohľadom vojenského špecialistu pyrotechnika. Incident sa odohral na voľnom priestranstve.

Radičová odporučila, aby sa znova obrátili aj na kontrolu kvality, ktorú pri granátoch už raz uskutočnili. „Nevieme, ktorý z týchto momentov, či výrobca alebo kontrolór kvality neurobil dôsledne svoju prácu,“ dodala Radičová.

Granáty boli hermeticky uzavreté v cínovom obale a ten v drevenej debničke.

Pri inventarizácii pracovníci nevyberajú granáty z hermetického obalu, len ho kontrolujú, či nie je porušený. Radičová hovorila aj o tom, že je potrebné obnoviť dôveru ľudí, ktorí robia tieto kontroly.

Začali s nimi pre podozrenia o chýbajúcej munícii, ale aj aby zistili skutočný stav zásob. Už skontrolovali 10 skladov, v štyroch aktuálne je inventarizácia (momentálne pozastavená) a na 10 skladov ešte čaká. Radičová ubezpečila, že sklad, v ktorom došlo k explózii, prezreli, skontrolovali a je bezpečný.

Po explózii dnes krátko po 13:00 zomrel 42-ročný muž z Nitrianskych Sučian, ktorý bol civilným zamestnancom. Ďalší traja muži boli zranení. Jedného už z nemocničného ošetrenia prepustili, ďalší ostáva po zákroku na pozorovanie, tretieho ošetrili na mieste.

Na budove, kde sedí veliteľ útvaru, pred pár minútami vyvesili čiernu zástavu. Mňa osobne to celé veľmi mrzí, vzhľadom na to, že k tragédii došlo po piatich rokoch a piatich dňoch od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku, pri ktorom zomrelo osem ľudí,“ povedal primátor Novák Dušan Šimka.

Zároveň vyslovil úprimnú sústrasť rodine obete. „Sme priemyselné mesto. Máme tu Novácke chemické závody, baňu, VOP a to je predpoklad, že takéto veci sa stanú,“ reagoval na otázku agentúry SITA, prečo sú Nováky miestom, kde sa podobné nešťastia stávajú.

Zväčšiť mapu

V piatok uplynulo presne päť rokov od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, pri ktorom zomrelo osem ľudí. Presne nezistené množstvo výbušnej látky vybuchlo 2. marca 2007 pri delaborácii munície. Explózia usmrtila osem pracovníkov.

Vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 sa zranilo ľahšie. Detonácie spôsobili v zemi kráter s priemerom 20 metrov a zničili niekoľko budov. Tlaková vlna rozbila okná a výklady obchodov nielen v meste, ale aj v 11 kilometrov vzdialenej Prievidzi a Bojniciach.

Video: výbuch v Novákoch S. marca 2007

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta Radičová
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky