Přidal by trestal oneskorencov majetkového priznania tvrdšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, mena

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Tresty pre tých verejných funkcionárov, ktorí nepodali majetkové priznanie by sa mali zvýšiť. Myslí si to poslanec a člen výboru pre nezlučiteľnosť funkcií za KDH Alojz Přidal. Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov totiž predpisuje rovnakú sankciu bez ohľadu na to, či funkcionár majetkové priznanie podá hoc len o deň neskôr, opomenie niektorý z údajov alebo majetkové priznanie nepodá vôbec. Trestom pre nich je strata jedného mesačného platu. „Zdá sa mi to neadekvátne. Nie je to spravodlivé a s tým treba spraviť poriadok,“ povedal.

Přidal si myslí, že adekvátnou sankciou pre funkcionárov, ktorí majetkové priznanie nepodajú vôbec by bola strata troch až šiestich mesačných platov. „To by bol taký adekvátny postih,“ tvrdí. Na zmenu je však potrebná ústavná väčšina 90 hlasov a Přidal chce preto hľadať konsenzus napriek politickým spektrom. „Zdalo sa mi, že je úplný konsenzus všetkých členov výboru bez ohľadu, či sú koaliční alebo opoziční. Najradšej by som bol, aby sme vylúčili to politikum a bol to spoločný návrh nášho výboru pre nezlučiteľnosť funkcií,“ povedal.

S kolegami v koalícii ani opozícii sa Přidal o téme zatiaľ nezhováral, chce ju prerokovať so straníckym kolegom na ústavné právo Radoslavom Procházkom. Pripraviť samotné paragrafové znenie zákona podľa Přidala nebude náročné. „Nie je veľký problém to upraviť, to bude jednoduchá novela, len ide o to, aby sa našiel konsenzus a to predpokladá rokovanie a aj s opozíciou,“ poznamenal.

Hoci v stredu 6. júla na zasadnutí výboru pre nezlučiteľnosť funkcií poslanec Dušan Bublavý zo Smeru-SD s takouto zmenou vyjadril súhlas, predsedníčka výboru a Bublavého stranícka kolegyňa Renáta Zmajkovičová je zdržanlivejšia. Hoci chyby zákona pripúšťa, obáva sa, že v pléne by sa téma mohla spolitizovať. Novelu ústavného zákona preto zatiaľ nepodporí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Renáta Zmajkovičová