Primátor Ftáčnik porušil zákon, príde o šesť platov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ftacnik
Milan Ftáčnik. Foto: archívne, SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Pokutu za členstvo v Dozornej rade Komunálnej poisťovne zaplatí bratislavský primátor Milan Ftáčnik zo svojich úspor, proti rozhodnutiu bratislavských poslancov sa neodvolá.

Ftáčnik to uviedol vo štvrtok po mimoriadnom rokovaní mestského zastupiteľstva, ktoré primátorovi stanovilo pokutu vo výške šiestich mesačných platov, teda viac ako 27-tisíc eur.

Ftáčnik totiž podľa bratislavských poslancov porušil ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Členstvom v Dozornej rade Komunálnej poisťovne sa zaoberala komisia na ochranu verejného záujmu, ktorá podozrenie na protiprávne konanie potvrdila. Primátor totiž môže byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto, čo nie je prípad súkromnej poisťovne.

Primátor nehovoril pravdu

Poslanci primátorovi okrem porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu vyčítajú, že v písomnom oznámení funkcií, zamestnaní, činností a majetkových pomerov za rok 2012 neuviedol svoje členstvo v Dozornej rade Komunálnej poisťovne. „Poslanecká komisia, ktorá vyšetrovala protiprávne konanie primátora, tieto podozrenia potvrdila v plnom rozsahu a výsledok je taký, že na čele nášho mesta stojí človek, ktorý nehovorí pravdu,“ povedal predseda mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Mosta-Híd Ivo Nesrovnal.

Podľa neho za 500 eur mesačne bol primátor ochotný podvádzať Bratislavčanov a poslancov viac ako 15 mesiacov. Primátor Ftáčnik pred bratislavskými poslancami svoju chybu priznal a ospravedlnil sa za ňu. „Veľmi ma to mrzí, neurobil som to so zlým úmyslom a nič som nezatajoval,“ povedal. Dodal tiež, že chybu nespravil úmyselne a je za ňu pripravený niesť dôsledky.

Ftáčnik chybu priznáva

Pokutu za protiprávne konanie musí primátor zaplatiť do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia mestského zastupiteľstva. Podľa uznesenia bratislavských poslancov môže primátor Ftáčnik podať proti rozhodnutiu o uložení pokuty návrh na jeho preskúmanie na Ústavný súd SR. Bratislavský primátor sa však odvolávať nechystá. „Skutok sa stal, bol porušený zákon, sankcia zodpovedá ústavnému zákonu a ja sa nemám proti čomu odvolať. Takže prijímam to rozhodnutie, ktoré urobili poslanci a príslušnú pokutu, tak ako o nej bolo rozhodnuté, zaplatím v stanovenej lehote,“ dodal primátor po mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva.

Primátor Milan Ftáčnik pôsobil ako člen a podpredseda Dozornej rady Komunálnej poisťovne od 19. marca 2012 do 25. júna 2013 a za toto pôsobenie poberal plat. Podnet na prešetrenie protiústavného konania primátora Ftáčnika podala skupina bratislavských poslancov v klube SaS-OKS. Do podateľne magistrátu ho poslanci odniesli 22. júla. Konaním primátora sa zaoberala komisia na ochranu verejného záujmu, ktorá podozrenia na protiprávne konanie potvrdila a primátorovi Ftáčnikovi navrhli pokutu vo výške šiestich mesačných platov. Na zasadnutie komisie na ochranu verejného záujmu bol prizvaný aj primátor Ftáčnik, ktorý svoje pôsobenie v Komunálnej poisťovni priznal a za členstvo v Dozornej rade dostal odmenu 5 197 eur. Primátor sa členstva v súkromnej poisťovni vzdal a 18. júla vrátil súkromnej poisťovni vyplatenú odmenu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo NesrovnalMilan Ftáčnik