Problémy obrany vyrieši iba jasný názor, tvrdí Martin Fedor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenskí vojaci odchádzajú na misiu na Cyprus
Rozlúčka so 159 vojakmi odchádzajúcimi do mierovej misie OSN UNFICYP na Cyprus. Nitra, 16. marec 2012. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 3. mája (WEBNOVINY) – Bez jasného názoru sa problémy obrany a bezpečnosti riešiť nedajú, myslí si predseda parlamentného Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS).

Reagoval tak na programové vyhlásenie vlády, ktoré v stredu 2. mája predstavil na pôde parlamentu premiér Robert Fico.

„Premiér hovorí o inovatívnych riešeniach. Do programového vyhlásenia zabudli napísať, ako si ich predstavujú,“ kritizoval Fedor (SDKÚ-DS) časť o obrane a bezpečnosti.

Očakával, že politickú silu vlády využijú na ľahšie presadzovanie neodkladných vecí. Poznamenal, že nič také vo vládnom vyhlásení nie je.

Programové vyhlásenie odkladá naliehavé reformy

Fedor hodnotí pozitívne, že sa vláda zaväzuje k širšiemu konsenzu v otázkach obrany a bezpečnosti. „Rovnako je správne, že chcú využívať spoločné obstarávanie v rezortoch obrany a vnútra, ale aj na nadnárodnej úrovni. Z toho mála konkrétností, ktoré sú tam zapísané, som rád zmienke o aktívnych zálohách,“ zhodnotil.

MOKYS
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

Dodal však, že vyhlásenie vlády mlčky obchádza problém, že naše ozbrojené sily zaostávajú v plnení medzinárodných záväzkov na dohodnutej úrovni (Force Goals). Okrem toho programové vyhlásenie oznamuje ďalší odklad naliehavých reforiem v ozbrojených silách, skonštatoval Fedor.

„Je škoda, že strácame ďalší čas analýzou zanalyzovaného. Predpokladal som, že stav ozbrojených síl je predmetom všeobecnej zhody. Riešenia sú otázkou politickej vôle. A tú v programovom vyhlásení nevidím,“ uviedol Fedor k záväzku vlády pripraviť rozvojový plán až ku koncu roka.

„Rád by som sa pomýlil, ale týmto spôsobom vláda nestihne nič podstatné. Ale veď ani nenapísali, čo stihnúť chcú,“ dodal.

Riešenie spravodajských služieb sa Fedorovi páči

Vládny program spomína aj zlúčenie vojenských spravodajských služieb, ktoré Fedor vníma kladne. Podľa neho by takéto zlúčenie prinieslo vyššiu efektivitu, ale pripomína, že celý sektor spravodajských služieb musí prejsť reformou.

špionáž
Foto: Ilustračné foto: gizmodo.com

Považuje za nutný nový zákon, ktorý určí rámec fungovania spravodajských služieb, ich ciele a úlohy, nástroje a prostriedky a treba riešiť aj kontrolné právomoci, čo je podľa neho téma na diskusiu. Na otázku, či by nebolo najefektívnejšie zlúčiť všetky tri spravodajské služby, a teda aj civilnú (SIS) odpovedal, že taký krok by nepriniesol očakávaný efekt.

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) tiež podporuje zlúčenie vojenských spravodajských služieb. Upozornil ale na ich kontrolu, myslí si totiž, že „právomoc výboru je slabá a nedostatočná, hrozí riziko úniku informácií“.

Pozdáva sa mu vznik nezávislého kontrolného orgánu pozostávajúceho zo zástupcov napríklad sudcov, prokuratúry alebo ľudí menovaných prezidentom.

Na otázku, či považuje za lepší návrh zlúčenie len vojenských spravodajských služieb alebo spolu s nimi aj civilnej služby odpovedal, že nemá problém podporiť oba návrhy, ale osobne sa prikláňa k samostatnej civilnej a samostatnej vojenskej spravodajskej službe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FedorRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vojenské spravodajské služby