Projekt detenčného ústavu ostal na mŕtvom bode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie, putá
Foto: SITA/AP

NITRA 12. decembra (WEBNOVINY) – Výstavba detenčného ústavu pre duševne chorých zločincov v Hronovciach v okrese Levice sa ocitla na mŕtvom bode. Ústav mal už do konca roka 2012 stáť, s prácami sa však ani nezačalo.

Ministerstvo zdravotníctva pred časom prišlo o dotáciu a na výstavbu momentálne nie sú peniaze. Výstavbu detenčného ústavu schválila vláda ešte v roku 2008, vyčlenila na ňu 4 215 627 eur.

Dotácia na Hronovce od ministerstva financií sa vybavila ešte v roku 2009. Bývalé vedenie však nedodržalo termíny a ministerstvo zdravotníctvo muselo dotáciu vrátiť,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Problém bol s verejným obstarávaním, ktoré v roku 2011 zrušil Úrad pre verejné obstarávanie po sťažnostiach účastníka súťaže. Čo bude s projektom detenčného ústavu ďalej, je otázne. „Zatiaľ je to otvorená otázka, ktorá sa bude musieť nanovo otvoriť s ministerstvom financií a ministerstvom spravodlivosti,“ povedala Čižmáriková.

Vazenie
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Na detenčný ústav sa mala prestavať rozostavaná budova v areáli Psychiatrickej nemocnice Hronovce, z ktorej mal byť pôvodne nový nemocničný pavilón. Pre nedostatok financií sa tu stavebné práce skončili v roku 1995. Detenčný ústav mal mať tri nadzemné podlažia a 36 obytných jednotiek, ktoré mali byť jednoposteľové a dvojposteľové.

Budova mala byť zvonka aj zvnútra patrične zabezpečená. Izby, resp. cely by mali zabezpečené dvere aj okná, nábytok mal byť uspôsobený na to, aby sa nemohol stať zbraňou. Detenčný ústav Slovensko doteraz nemá. Duševne chorí zločinci, ktorí sú nebezpeční pre spoločnosť, v súčasnosti končia buď v psychiatrických nemocniciach, alebo vo väzení.

Takéto zariadenia pre nich nie sú vhodné. V detenčnom ústave by boli pod dohľadom lekárov aj dozorcov. Umiestnenie páchateľov trestných činov do detenčného ústavu nariadi súd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať