Prvý Slovák nakazený HIV transfúziou je Košičan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Skúmavky, krv
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) – Slovensko má pravdepodobne prvý potvrdený HIV pozitívny prípad, keď sa pacient nakazil z krvnej transfúzie. Obeťou je mladík z Košíc.

TV Markíza v Televíznych novinách informovala, že má k dispozícii výsledky testov, ktoré dokazujú, že nakazenú krv dostal priamo pri operácii v nemocnici.

Televízia uviedla, že v roku 2007 vtedy 17-ročný Filip po úraze absolvoval sériu operácií a s krvnými transfúziami. Lekári vtedy mladému mužovi život zachránili, no niekoľko mesiacov po zákrokoch diagnostifikovali vírus HIV.

TV Markíza informovala, že už vtedy bolo vysoko pravdepodobné, že sa nakazil z darovanej krvi.

Chlapec a jeho matka jednoznačne vylučujú všetky známe cesty prenosu HIV. Sú presvedčení, že sa infikoval pri jednej z operácii.

Celý prípad prešetril Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a pochybenie lekárov nezistil. Preverovali aj všetky transfúzne stanice a darcov, ktorých krv použili pri Filipových operáciách. Teraz sa podozrenie potvrdilo, vo výsledkoch testov sa píše, že vzorky príjemcu a darcu vykazujú vysoký stupeň príbuznosti. Vírus však neustále mutuje a tak 100 percentná zhoda neexistuje. Nemocnica v Košiciach tvrdí, že chybu neurobila a ich postup bol štandardný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia