Rada pre reklamu bilbordy SNS riešiť nechce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SNS
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Rada pre reklamu sa nebude zaoberať sťažnosťou strany Most-Híd, ktorej vadili bilbordy Slovenskej národnej strany (SNS), pretože kódex rady sa nevzťahuje na politickú reklamu.

„Postupovali sme v zmysle článku jeden, kde sa okrem iného hovorí, že ustanovenia kódexu sa nevzťahujú na politickú reklamu,“ uviedla agentúre SITA výkonná riaditeľka Rady pre reklamu Eva Rajčáková. Komisia preto podľa jej slov musela sťažnosť zamietnuť.

S takýmto postupom nesúhlasí predseda strany Béla Bugár. „Máme na to iný názor, ale z právneho hľadiska tu len veľmi ťažko pochodíme,“ uviedol. Hoci kódex rady okrem iného spomína aj zmienku o tom, že „reklama nesmie obsahovať nič, čo by urážalo rasové, národnostné, politické alebo náboženské cítenie spotrebiteľov,“ bilbordy národniarov s textom „Proti maďarskej rozpínavosti“ sú podľa Rajčákovej politická reklama a tú kódex nerieši, pretože to nie je v jeho pôsobnosti.

Vyšetrovateľ rozhodne, či začne trestné stíhanie

Strana pred niekoľkými týždňami podávala na SNS aj trestné oznámenie v súvislosti s podnecovaním k národnostnej neznášanlivosti. „Dôvodom trestného oznámenia sú protimaďarské bilbordy, ktoré strana SNS umiestnila po celej krajine a taktiež urážlivé a hanlivé výroky poslancov strany v médiách a v parlamente,“ informovala tlačová tajomníčka strany Most-Híd Nora Czuczorová.
Bez názvu
Foto: SITA/Michal Svítok

Ako potvrdil Bugár, v prípade sa už začalo konanie. Generálna prokuratúra vec podľa jeho slov pridelila Krajskej prokuratúre v Bratislave.

Oznámenie pôjde na preverenie vyšetrovateľovi, ktorý rozhodne či začne trestné stíhanie,“ povedal hovorca prokuratúry v Bratislave René Vanek.

Bugárovci sú presvedčení, že prejavy Slotovej strany sú nebezpečné a nemajú miesto v 21. storočí. „Bilbordy a vyjadrenia poslancov SNS presviedčajú občanov slovenskej národnosti, že byť vlastencom znamená nenávidieť iný národ,“ domnieva sa Bugár. SNS už dávnejšie avizovala, že svoje bilbordy neplánuje stiahnuť. „Naše aktivity na posilnenie národnej hrdosti a postavenia štátneho jazyka, o ktorú v našej bilbordovej kampani ide, takto vníma len politická strana Híd a ostatní občania to chápu správne,“ povedala hovorkyňa SNS Jana Benková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-HídSNS Slovenská národná strana