Rada vlády odsúdila Hlinove výroky o Rómkach, sú ponižujúce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. októbra (WEBNOVINY) – Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť zásadne odsúdila výroky poslanca NR SR Alojza Hlinu (OĽaNO) z júla tohto roku, podľa ktorých je „zrušenie príspevku po narodení dieťaťa nevyhnutné, pretože v niektorých komunitách sa maternica stala výrobným prostriedkom„.

Rada ich označila za verejnú urážku príslušníčok rómskej národnostnej menšiny a zároveň celej spoločnosti a všetkých slušných ľudí.

Rada vlády skonštatovala, že podobné výroky „nemajú nič spoločné s etikou a odbornosťou„, čím podľa uznesenia prispievajú k narúšaniu spolužitia národností a etník na Slovensku.

Reakcii rady vlády predchádzal návrh uznesenia, ktorý pripravil Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Na rokovaní rady vlády 17. októbra ho predložil podpredseda výboru Pavel Traubner.

Zoltán Szalay z úradu splnomocnenca pre národnostné menšiny dnes pre agentúru SITA povedal, že výroky Hlinu výbor riešil s niekoľkomesačným odstupom preto, lebo ho na ne upozornila až Komora obrody rómskeho národa prostredníctvom člena výboru Štefana Mirgu.

Výroky Alojza Hlinu sú výsledkom Tour de Roma, putovania po rómskych osadách spolu s jeho straníckym šéfom Igorom Matovičom. Hlina po navštívení osád vyhlásil, že kľúčovou úlohou štátu je, aby našiel a aplikoval spravodlivosť v sociálnom systéme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina