RADIČOVÁ: Hlasovanie je dobrou správou pre Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radičová
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Dnešné hlasovanie poslancov Národnej rady SR je dobrou správou pre Slovensko, reagovala na výsledky voľby generálneho prokurátora premiérka Iveta Radičová. „Vláda SR si v programovom vyhlásení dala za cieľ zvýšiť dôveru občanov v právny štát, zvýšiť vymáhateľnosť práva, bojovať proti korupcii a klientelizmu. Zmena vo vedení generálnej prokuratúry je jednou z kľúčových pre naplnenie týchto záväzkov a tým aj pre zvýšenie kvality života občanov, pre zdravé a spravodlivé Slovensko,“ vyhlásila premiérka.

Verejní činitelia musia mať podľa nej nielen práva, ale aj zodpovednosť za svoje konanie.

„Je na čase skončiť s politikou ´ruka ruku myje´, s politikou beztrestnosti verejných činiteľov, či s politikou vydierania. Nepristúpim na žiadne dohody o porušovaní etiky v politike, na žiadne kompromisy na úkor demokracie, práva a spravodlivosti. Odmietam takýto ´pragmatizmus´. Odmietam moc za cenu zatvárania očí pred porušovaním základných princípov demokracie,“ uviedla Radičová.

Podľa premiérky je absurdné a v rozpore so základnými zásadami trestného konania, aby procesy v prípravnom konaní a konaní na súde trvali viac ako desať rokov. V súčasnosti podľa nej dochádza k výraznému porušovaniu zákona nielen z hľadiska neprimeranej dĺžky konania, ale aj pri uplatňovaní požiadavky náležitého zistenia skutkového stavu v trestnom konaní tým, že nie je dôsledne uplatňovaný dozor nad týmto procesom.

„Prečo niektorí nepotrebujú zmenu vo vedení a fungovaní generálnej prokuratúry? Nie všetky trestné činy sú stíhané, a tým aj ich páchatelia. Doterajší prístup ku kauzám s politickým pozadím mi pripadá ako princíp ´no a čo?´ Kauza emisie? No a čo! Kauza nástenkového tendra? No a čo! Podvody s pozemkami? No a čo! Takéto ´no a čo´ musí konečne prestať! Odmietam generálne prikrývanie káuz, pretože práve to najviac spochybňuje fungovanie demokracie a oberá občanov o dôveru v právny štát.“

Hoci sa občanom môže zdať, že voľba generálneho prokurátora sa týka len politikov, Radičová si myslí, že opak je pravdou a týka sa všetkých občanov, pretože v konečnom dôsledku ide o vymáhateľnosť práva pre všetkých a o rovnosť všetkých občanov pred zákonom, bez ohľadu na ich spoločenské postavenie.

„Stále sme ešte v situácii, keď nemáme zvoleného generálneho prokurátora. Občania sa právom pýtajú, prečo to trvá tak dlho. Odpoveď je jednoduchá: pretože ide o spor dvoch typov politík, o súboj dvoch predstáv o fungovaní demokracie, práva a spravodlivosti. Tento súboj ešte nie je ukončený. Čaká nás ešte druhý krok – dovŕšiť proces zmeny na generálnej prokuratúre tak, aby sa aj v praxi potvrdzovala rovnosť všetkých občanov pred zákonom,“ vyhlásila premiérka.

HRUŠOVSKÝ: Voľba prokurátora bola nepochybne tajná

Dnešná voľba generálneho prokurátora bola podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského nepochybne tajná a nevidí dôvod na jej spochybnenie. „Sprísnené opatrenia poslanci rešpektovali a tá voľba naozaj bola tajná a nemožno pochybovať o nej, že by ju niekto mohol napadnúť ako porušenie rokovacieho poriadku alebo schváleného volebného poriadku,“ povedal po voľbe.

Hrušovský tvrdí, že kluby neboli dohodnuté, ako sa pri voľbe jednotliví poslanci zachovajú. „Nepoznám nejaký vzorec, podľa ktorého by boli strany pri voľbe postupovali alebo usmerňovali svojich poslancov. Poslanci mali na výber z niekoľkých možností a to, že tie počty nejako korešpondujú s poslaneckými klubmi, ešte nemusí znamenať, že to bola nejaká definitívna, striktná dohoda. Naozaj tá voľba bola slobodná a tajná,“ podčiarkol s tým, že takáto konštrukcia má za cieľ spochybniť výsledok voľby.

Voľba bola podľa Hrušovského veľmi dobre pripravená a bola vylúčená možnosť zasiahnuť do jej tajnosti. „Bol som až prekvapený, ako vedenie národnej rady dokázalo zjednodušiť, ale pritom sprísniť, aby nebola možnosť nazerať na spôsob úpravy hlasovacieho lístka ktoréhokoľvek poslanca. Skrutátori veľmi dôsledne, ako doteraz nikdy, si svoju úlohu splnili,“ vyhlásil s dodatkom, že každá strana má právo na svojich overovateľov, ktorí dohliadajú na poriadok a priebeh tajnej voľby.

Problém so zverejnením

Právo obrátiť sa na ústavný súd však Hrušovský opozícii neupiera. So zverejnením podoby hlasovacích lístkov by mal však Hrušovský problém, pretože by to mohlo narušiť tajnosť volieb.

„Tie lístky si navzájom ukazujú, kontrolujú a majú právo ich porovnávať skrutátori, ktorí sú zastúpení vo volebnej komisii všetkými parlamentnými klubmi. Ak sú nejaké pochybnosti, ktorýkoľvek z nich môže namietnuť spôsob hlasovania,“ zdôraznil

Hrušovský sa nazdáva, že dnešná voľba môže byť impulzom na zjednotenie koalície do ďalšej práce. „Je to moment, ktorý môže zjednotiť a ktorý dáva šancu na to, že reformy, ktoré sme sľubovali, urobíme,“ nádeja sa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová