Radičová má potrebu postaviť sa na čelo štrajkov v Grécku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová by sa v Grécku postavila na čelo štrajkov.

Paradoxom je, že v Grécku štrajkujú bankári, to je novotvar. Bankári… So štipkou humoru môžem povedať, že ako prvá by som išla na čelo takýchto štrajkov aj s celou vládou. Protestovať proti tomu, že nezodpovedné správanie sa politikov niektorých krajín nás núti prijímať opatrenia, ktoré sú bolestivé a nepopulárne. Ja mám potrebu ísť na čelo takéhoto štrajku,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA predsedníčka vlády.

„Za krízou bol podvod“

Upozornila, že kríza začala krízou hodnôt. „Za krízou bol podvod, boli to klamstvá. Podvod a klamstvo je rovina etiky. Pre úspech vo voľbách, pre popularitu, sa kamuflovali čísla, zastierala sa pravda, dávali sa nové a nové sľuby a výhody. Nik nepovedal, že my na to nemáme,“ uviedla.

Radičová zdôraznila, že po Ficovom „ÁNO“ všetkým pôžičkám vrátane gréckej, táto vláda povedala „NIE“!! „Spomeňte si na tie kuvičie hlasy: „veď vy zato dostanete, no to je koniec, budete bokom, nebudú fondy, Európska únia vám to vráti“. Bol to dosť veľký krik. To nebolo rozhodnutie mimo etiky a hodnôt. Principiálne, hodnotovo máme podporovať, aby sa opakovali podvody? Kam dospejeme? Vyjednávali sme tvrdo, a vyjednali sme. Dnes hovoríme o podmienkach, za ktorých je možné vôbec pokračovať v nejakom spoločnom programe,“ zdôraznila.

Podľa nej hlas Slovenskej republiky a jej pozícia sa pri týchto vyjednávaniach berie veľmi vážne. „To nie je preto, že ja alebo minister financií potrebujeme do rána s niekým v Bruseli vyjednávať, alebo sa predvádzať, ale chceme obhajovať principiálne pravidlá, ktoré nám pomôžu, aby sme postavili skutočný val hlbokým pádom a dôsledkom pre našich občanov,“ dodala predsedníčka vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová