Radičová sa chystá sa do Paríža osláviť 50 rokov OECD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radičová diskutovala so šéfom OECD
Premiérka Iveta Radičová sa dnes v Bratislave stretla so šéfom OECD Angelom Gurríom. Ten vyzdvihol snahu vlády konsolidovať verejné financie a prijímať reformy. Za najväčšie výzvy našej krajiny Radičová označila dlhodobú nezamestnanosť, reformu priebežného dôchodkového systému, podporu zamestnanosti mladých a podporu vzdelávaniu a výskumu. Ako sama skonštatovala, nejde o novinky, tieto výzvy sú nám dlhodobo známe. Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová má na nadchádzajúce dva týždne pripravené dve pracovné cesty. Najskôr pôjde do Paríža na zasadnutie ministerskej rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ako aj na následné oslavy 50. výročia vzniku organizácie. Neskôr sa vyberie na oficiálnu návštevu Slovinska.

V Paríži bude zasadnutie OECD v utorok a v stredu. Stretnutie členov vlád a sprievodné akcie budú vyvrcholením podujatí, ktorými si OECD pripomína 50. výročie svojho vzniku. Zasadnutie sa koná každý rok a stretnutie členov vlád členských krajín je jednou z najdôležitejších politických aktivít OECD.

Tohto roku sa štáty organizácie stretnú aj s hlavnými krajinami rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomík, ako sú Brazília, Čína, India, Indonézia a Južná Afrika, s ktorými organizácia nadviazala v roku 2007 nový posilnený dialóg, a s Ruskom ako kandidátskou krajinou, aby prerokovali kľúčové otázky globálnej ekonomickej spolupráce a rozvoja.

K nosným témam zasadnutia budú patriť globálny ekonomický rozvoj a spolupráca a ich perspektívy, problematika zeleného rastu, zdroje ekonomického rastu a zamestnanosti, rozvoj ľudských zdrojov, vzdelanie, rodová rovnosť. Radičová pôjde do Paríža vládnym špeciálom.

Do Ľubľany Radičovú pozval jej slovinský partner Borut Pahor

Pôjde tam v pondelok 30. mája. Návšteva je recipročná, má potvrdiť dobrú úroveň vzájomných vzťahov a záujem o ich ďalšie všestranné prehlbovanie. Posledná oficiálna návšteva predsedu vlády Slovinskej republiky na Slovensku sa konala 20. apríla 2009.

Počas návštevy Slovinska bude Radičová rokovať s Pahorom, s prezidentom republiky Danilom Türkom i s predsedom Štátneho zhromaždenia Pavlom Gantarom. Obsahom oficiálnych rokovaní budú hodnotenie vzájomnej spolupráce a námety na jej ďalší rozvoj najmä v hospodárskej a obchodnej oblasti, aktuálne európske politiky a otázky širšieho regionálneho i medzinárodnopolitického kontextu.

Dzurinda pôjde do Bruselu žiadať sprísnenie sankcií Bielorusku

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda pocestuje v pondelok do Bruselu na zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci a Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Rade pre zahraničné veci bude opäť dominovať aktuálny vývoj a politika EÚ k južnému susedstvu so zameraním najmä na Líbyu, Sýriu, ale aj na vývoj v ďalších krajinách regiónu vrátane Jemenu, Bahrajnu, Egyptu a Tuniska.

Na žiadosť niekoľkých členských krajín vrátane Slovenska bude rada opäť diskutovať o reakcii EÚ na ďalšie zhoršovanie situácie v oblasti ľudských práv a demokracie v Bielorusku. Slovensko bude presadzovať sprísnenie súčasných sankcií voči režimu.

Jednou z hlavných tém Rady pre všeobecné záležitosti bude príprava rokovania Európskej rady, ktoré sa bude konať 23. a 24. júna a ktorá by mala prerokovať otázky posilnenia hospodárskeho riadenia, tému migrácie, Rómskej stratégie a Stratégie dunajského regiónu. Informovali o tom z tlačového odboru rezortu diplomacie.

Ministri budú na zahraničnej rade diskutovať o možnostiach zvýšenia tlaku na medzinárodnú izoláciu a odstúpenie Muammara Kaddáfího a úlohe EÚ v politickom postkonfliktom období. V reakcii na pokračujúce násilie v Sýrii zo strany režimu ministri prijmú nové sankčné opatrenia voči sýrskym predstaviteľom. Ďalšou témou rady bude stav blízkovýchodných mierových rokovaní, ktoré sú pozastavené už niekoľko mesiacov. Venovať sa budú tiež komplexnému prístupu EÚ k Sudánu pred plánovaným ústavným rozdelením krajiny v júli tohto roka.

Pre Slovensko bude dôležitou témou diskusia o príprave novej ľudskoprávnej stratégie EÚ, ktorá má reflektovať väčší dôraz na ľudské práva vo vzťahoch EÚ s tretími krajinami. Rada ďalej zhodnotí doterajšie pôsobenie Európskej služby pre vonkajšiu činnosť od jej vzniku a ministri prerokujú aj politickú situáciu v Bosne a Hercegovine, ktorá výrazne zaostáva v integračnom úsilí a aktuálny vývoj v regióne Južného Kaukazu.

Rada pre všeobecné záležitosti sa bude zaoberať aj správou predsedníctva k podpore inklúzie Rómov v EÚ a schváli závery k výročnej správe k implementácii Charty základných práv EÚ. Počas pracovnej večere sa ministri budú bližšie venovať prístupovým rokovaniam s Chorvátskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMikuláš Dzurinda
Firmy a inštitúcie OECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj