Raši nemá problém s prístupom nemocníc k ZP Union

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raši
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. marca (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Richard Raši nemá problém s prístupom Asociácie nemocníc Slovenska k najmenšej súkromnej zdravotnej poisťovni (ZP) Union. Malé zdravotnícke zariadenia podľa všetkého nepodpíšu s poisťovňou nové zmluvy. Dôvodom je odmietnutie navýšenia platieb. Od začiatku budúceho mesiaca by tak viac ako 50 nemocníc poskytovalo poistencom Unionu iba neodkladnú starostlivosť, poisťovni by pritom hrozilo nenaplnenie nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti.

„Chápem postoj asociácie, robí to pre prevádzku, pre pacientov a pre zdravotníckych zamestnancov, koniec, iba preto to robí a chápem ich postoj, nemám s ním problém, ale je to naozaj výsostne ich rozhodnutie,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister. Podľa Rašiho by totiž Union navýšenie platieb pre malé nemocnice nestálo veľa peňazí. „Myslím si, že naozaj nejde o veľké peniaze, beriem to iba ako prejav nevôle poisťovne voči týmto malým zariadeniam,“ zdôvodnil svoj postoj.

Ako dodal, rezort zdravotníctva vie ovplyvniť iba štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu a tá vyššie ceny a objemy uvedeným nemocniciam prisľúbila. „Keď Všeobecná zdravotná vie, nech sa prispôsobí aj ďalší hráč na trhu,“ dodal. Poistencom Unionu, ktorým takéto kroky asociácie malých zdravotníckych zariadení môžu od apríla spôsobiť problémy, odkázal, že majú každoročne možnosť svoju poisťovňu zmeniť.

Raši zároveň pripomenul, že poisťovňa musí zabezpečiť liečbu pre svojich poistencov, ktorá je definovaná koncovou sieťou nemocníc a minimálnou sieťou. V prípade nepodpísania zmlúv medzi Unionom a členmi asociácie, však poisťovňa podľa Rašiho sieť nenaplní. „Poisťovňa pokiaľ nenapĺňa zákonom stanovené lehoty, tak Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začne konanie a pokiaľ táto poisťovňa nebude všetky zákonom stanovené podmienky dodržiavať, môže prísť k jej skončeniu na trhu zdravotného poistenia,“ skonštatoval minister.

Hovorca úradu pre dohľad Milan Michalič pre agentúru SITA spresnil, že verejná minimálna sieť v ústavnej zdravotnej starostlivosti je vyjadrená minimálnym počtom lôžok v špecializačných odboroch na územie Slovenska a jednotlivých samosprávnych krajov. Taktiež potvrdil, že poisťovňa má povinnosť uzatvárať zmluvy najmenej v rozsahu verejnej minimálnej siete. „Ak úrad zistí nedostatky v činnosti zdravotnej poisťovne, môže uložiť pokutu až do výšky 165 969 eur, najmenej vo výške 3 319 eur,“ uviedol Michalič. Ak pritom poisťovňa závažným spôsobom alebo opakovane poruší zákon, hrozí jej podľa neho až strata povolenia.

Viac ako 50 malých zdravotníckych zariadení a najmenšia súkromná zdravotná poisťovňa Union, ktorá sa stará o vyše 350 tis. poistencov, sa zatiaľ nedohodli na zvýšení platieb. Reálne tak hrozí, že nemocnice poslúchnu výzvu svojej asociácie a nepodpíšu s poisťovňou nové zmluvy. Tie súčasné pritom platia iba do konca marca. Pre poistencov Unionu by to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenalo, že od začiatku budúceho mesiaca im bude v niektorých zariadeniach poskytnutá iba neodkladná starostlivosť. Nemocnice chcú vyššie platby od poisťovne premietnuť do lepšieho finančného ohodnotenia svojich zamestnancov. Tlačia ich to do toho odbory.

Union považuje vyjadrenia ministra Rašiho za veľmi nešťastné a nekorektné aj preto, že poisťovňa sa stretla aj so zástupcami Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnej starostlivosti a spoločne prerokovali doterajší vývoj financovania zdravotnej starostlivosti u členov Asociácie nemocníc Slovenska. „Predpokladali sme, že výsledky spoločného rokovania budú prezentované pánovi ministrovi zdravotníctva a napomôžu k upokojeniu celkovej situácie,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. Union podľa nej pokračuje v rokovaniach s Asociáciou nemocníc Slovenska a verí, že dospeje k vzájomnej dohode. Union na rokovaní so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska navrhla upraviť zmluvné a cenové podmienky zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s účinnosťou od 1. apríla. Súčasťou návrhu bolo zvýšenie ceny za ukončenú hospitalizáciu na oddelení úrazovej chirurgie. Súčasná ako aj očakávaná ekonomická situácia a predpokladaný objem disponibilných finančných prostriedkov z verejného zdravotného poistenia pre tento rok nevytvára predpoklady pre ďalšiu úpravu cien poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Podobne ako v prípade Unionu budú pravdepodobne zariadenia postupovať aj v prípade najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. I tá zatiaľ odmietla upraviť výšku platieb smerom nahor. „Predpokladáme, že rokovania s Asociáciou nemocníc Slovenska budú pokračovať v druhej polovici apríla. V súčasnosti máme platné zmluvy minimálne do 30. júna a žiadna nemocnica nám doteraz zmluvu nevypovedala,“ zhodnotila súčasnú situáciu špecialistka pre externú a internú komunikáciu poisťovne Radoslava Miklášová.

Jediná poisťovňa, ktorá deklarovala možnosť zvýšenia cien a objemov pre uvedené nemocnice, bola štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Tá ale ešte začiatkom februára uviedla, že sa na zlepšení finančného ohodnotenia bude podieľať podľa počtu svojich ošetrovaných pacientov v jednotlivých zariadeniach. Podľa Ottingera však zariadenia nemajú stále nič na papieri. „Všetko je to iba v pozícii prísľubu,“ uviedol. Hovorkyňa poisťovne Petra Balážová však potvrdila, že sú aj naďalej pripravený podieľať sa na zvýšených nákladoch nemocníc súvisiacich s navrhovaným rastom platov.

Nemocnice žiadajú od poisťovní viac peňazí na uspokojenie požiadaviek odborárov po vyšších mzdách. Tie mali pôvodne na základe rozhodnutia rozhodcu rásť v dvoch etapách, k 1. septembru minulého roka a k začiatku marca tohto roka. V oboch prípadoch si zdravotnícki zamestnanci mali polepšiť o 4 % a nezdravotnícki o 3 %. Podľa aktuálnych informácií by platy mali ísť hore od 1. apríla o 4 %. Podľa prezidenta odborárov Antona Szalaya ale ešte návrh dodatku ku kolektívnej zmluve nedostali. „Očakávame ho tento týždeň,“ dodal.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb rokoval so zdravotníckymi zariadeniami o zvyšovaní miezd už od júna 2008. Odborári pôvodne žiadali, aby si zdravotnícki pracovníci prilepšili o 10 % a nezdravotnícki o 7 %. Neskôr však priznali, že sú ochotní svoje požiadavky obmedziť. Odmietli však prepad miezd v zdravotníctve.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Raši
Firmy a inštitúcie ANS Asociácia nemocníc SlovenskaDôvera zdravotná poisťovňaUnion poisťovňa