Rektor Svák: Študenti Paneurópskej vysokej školy sú úspešní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
prof. JUDr. Ján Svák, DrSc. Foto: PEVŠ

BRATISLAVA 27. februára (WBN/PR) – Paneurópska vysoká škola (predtým Bratislavská vysoká škola práva) sa za 9 rokov svojej existencie zaradila medzi najprestížnejšie súkromné vysoké školy v regióne. Momentálne tu študuje viac ako 4500 poslucháčov a v septembri k nim pribudnú ďalší. O novinkách a dôvodoch, prečo sa stať členom elitného tímu PEVŠ hovorí rektor Paneurópskej vysokej školy, prof. JUDr. Ján Svák, DrSc.

Paneurópska vysoká škola stanovila prvý termín na zaslanie prihlášok na 28. februára? Prečo tento relatívne skorý termín?

Termín 28. február na podanie prihlášok má stanovený mnoho vysokých škôl, Paneurópska vysoká škola sa k nim pridáva. Motiváciou pre budúcich poslucháčov, ktorí odovzdajú prihlášku do konca februára, je zvýhodnené školné.

Budú mať stredoškoláci aj potom šancu podať prihlášku?

Áno, naďalej je možnosť zaslania prihlášok v doteraz používanom termíne, t.j. do 30. apríla, a to pre všetky naše fakulty.

PEVŠ sa uplynulý rok rozrástla o Fakultu psychológie. Ako sa uchytila táto prvá fakulta svojho druhu na Slovensku? Aké novinky pripravujete na budúci akademický ročník?

Založením Fakulty psychológie sme reagovali na požiadavky trhu. Sme radi, že záujem o štúdium je veľmi veľký a Fakulta psychológie poskytuje kvalitné psychologické vzdelanie s orientáciou na prax. V uplynulom akademickom roku (2011/2012) sme otvárali bakalárske štúdium a v práve prebiehajúcom (2012/2013) sme k nemu pridali aj magisterské a doktorandské štúdium. Študenti tak majú možnosť získať úplné vysokoškolské vzdelanie v dennej a externej forme.

Tradičným ťahákom je Fakulta práva, ktorá oslávi budúci rok už svoje desiate výročie vzniku. V poslednom období sa veľa hovorí o príliš vysokom počte študentov práva na Slovensku a z toho rastúcej nezamestnanosti absolventov. Ako bojujete s týmto problémom? V čom sa líši štúdium práva na PEVŠ od ostatných právnických študijných programov ostatných vysokých škôl?

Fakulta práva má vysoký odborný kredit a pripravuje úspešných absolventov pre prax. Je taktiež najznámejšou fakultou, koniec – koncov naša vysoká škola dlho niesla v názve práve právo (Bratislavská vysoká škola práva, pozn. red.). Fakulta práva má nulovú nezamestnanosť, absolventi si po ukončení štúdia nachádzajú v krátkej dobe prácu v odbore, ktorý vyštudovali.

Študijné programy Fakulty práva PEVŠ sú odlišné napríklad širším rozsahom vyučovania európskeho práva, povinnou výučbou cudzích jazykov, vybranými prednáškami realizovanými v anglickom, či nemeckom jazyku, aplikovanými právnymi disciplínami napr. formou simulovaných sporov. Vzdelanie na Fakulte práva PEVŠ tak umožňuje uplatnenie vo všetkých právnych odvetviach a dáva navyše priestor na uplatnenie sa v európskych štruktúrach.

Dnešná generácia sníva tiež o svetle kamier, ruchu mikrofónov a blýskaní fotoaparátov. Fakulta masmédií PEVŠ prináša už niekoľko rokov okrem klasického teoretického štúdia taktiež výborné zázemie na získanie praktických skúseností z mediálnej tvorby vďaka Mediálnemu centru…

O Fakultu masmédií je veľký záujem aj preto, že ponúka nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické vzdelanie. Študenti už počas štúdia získavajú v Mediálnom centre fakulty skúsenosti s prácou v televíznom a rozhlasovom štúdiu, vo fotoateliéri či strižniach. Mediálne centrum pod vedením odborníkov s bohatou praxou je pre nich otvorené aj mimo vyučovacích hodín, takže si svoje zručnosti môžu zdokonaľovať prakticky kedykoľvek. Vďaka spolupráci s médiami poskytujeme študentom taktiež možnosť stáží priamo v redakciách, čím získavajú nenahraditeľnú prax a skúsenosti s budúcim povolaním.

Na Fakulte informatiky ponúkate bakalárske štúdium v študijnom programe Aplikovaná informatika. Práve IT špecialisti sú na slovenskom pracovnom trhu žiadaným a výborne plateným artiklom. Čo prináša toto vzdelanie?

Hlavným obsahom študijného programu „Aplikovaná informatika“ je riešenie praktických problémov informatiky v spolupráci s etablovanými firmami.Novinkou Fakulty informatiky je možnosť absolvovania celého študijného programu v anglickom jazyku, ktorý je nevyhnutný pre získanie atraktívnej pracovnej pozície absolventov.

Paneurópska vysoká škola je známa tým, že podstatná časť vyučujúcich prichádza z praxe, časť dokonca zo zahraničia. Plánujete tento trend držať?

Určite áno, záujem o zahraničných prednášajúcich je zo strany študentov vysoký, berú to ako pridanú hodnotu k štúdiu, ktorú im ponúkame. Na PEVŠ prednášali osobnosti ako R. Grinberg, J.M.Ghisi, E. Thomas, P. Šturma, V. Polterovich, J. Kornai, S. Flogaitis, M. Foret, ale taktiež aktuálni politici, vládni predstavitelia a táto tradícia bude určite pokračovať.

Budúci vysokoškoláci dnes hľadajú aj možnosti kombinácie štúdia na Slovensku a v zahraničí. Čo im ponúka PEVŠ v tejto oblasti?

Paneurópska vysoká škola je súčasťou známeho programu Erazmus, ktorý umožňuje stráviť časť štúdia na niektorej z univerzít v Európskej únii. Pridanou hodnotou našej školy je spolupráca s viacerými prestížnymi univerzitami mimo EÚ. Jej výsledkom je možnosť štúdia napríklad v Hong Kongu, Moskve, Pekingu, Chile, Mexiku či v Istanbule. Študenti PEVŠ sú úspešní aj na medzinárodných súťažiach. Napríklad tím z Fakulty práva PEVŠ uspel v Hong Kongu na medzinárodnej súťaži v obchodnej arbitráži a následnej mediácii, poslucháči Fakulty masmédií získali ocenenia v súťaži Slovak Press Photo.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PEVŠ Paneurópska vysoká škola