Rektori univerzít sú proti Mamojkovej novele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Univerzita

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – So znením návrhu novely vysokoškolského zákona zásadne nesúhlasia rektori univerzít a niektorých vysokých škôl. Ako sa uvádza v ich vyhlásení k návrhu novely, o ktorom má parlament rozhodovať v marci, návrh nebol prerokovaný s reprezentáciami akademickej komunity. „Politickou cestou by sa znehodnotili očakávané efekty komplexnej akreditácie, ukončenej na univerzitách a niektorých ďalších vysokých školách,“ uvádza sa vo vyhlásení podpísanom štrnástimi rektormi.

Zvýšenie veku garantov na 70 rokov by podľa podpísaných rektorov „konzervovalo nedostačujúcu odbornú a kvalifikačnú štruktúru s chýbajúcou strednou generáciou. Pritom komplexná akreditácia, podľa nateraz platných kritérií sa ešte neukončila, ale bude naďalej prebiehať minimálne jeden a pol roka“. Ďalej vo svojom vyhlásení zdôrazňujú, že „politické rozhodnutie, umožňujúce odborným vysokým školám, bez adekvátneho kvalifikačného zázemia a nevyhnutnej výskumnej infraštruktúre poskytovať vzdelávanie aj v magisterskom a doktorandskom stupni, by anulovalo proces prebiehajúcej komplexnej akreditácie“.

Pod vyhlásenia sa podpísali rektori: Vladimír Báleš (Slovenská technická univerzita v Bratislave), Ján Bujňák (Žilinská univerzita v Žiline), Anton Čižmár (Technická univerzita v Košiciach), František Gahér (Univerzita Komenského v Bratislave), Beáta Kosová (Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici), Mikuláš Látečka (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre), René Matlovič (Prešovská univerzita v Prešove), Ladislav Mirossay (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Martin Mišút (Trnavská univerzita v Trnave), Emil Pilipčinec (Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach), Rudolf Sivák (Ekonomická univerzita v Bratislave), Ondrej Šulaj (Vysoká škola múzických umení v Bratislave), Ján Tuček (Technická univerzita vo Zvolene) a Libor Vozár (Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre).

Koaličný poslanec Národnej rady SR Mojmír Mamojka (Smer-SD) v návrhu novely vysokoškolského zákona presadzuje, aby v záujme zachovania konkurenčného prostredia a zvyšovania kvality mohli vzdelávať vo vyššom ako prvom stupni aj odborné vysoké školy, mohli by teda udeľovať aj magisterské tituly či doktoráty. Stratil by sa tak zmysel posudzovania a rozdeľovania vysokých škôl do kategórií podľa kvality výučby, čo robí akreditačná komisia. Mamojka zároveň navrhuje, aby mohli vysokoškolskí profesori garantovať študijné odbory o päť rokov dlhšie, teda nie do veku 65 rokov, ale do 70-tky. Mikolaj pritom zdôrazňuje, že vysoké školy potrebujú získať predovšetkým mladých učiteľov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František GahérJán BujňákLibor VozárMojmír MamojkaRené Matlovič