Renáta Zmajkovičová vyrazila do boja proti vizuálnemu smogu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Renáta Zmajkovičová
Renáta Zmajkovičová Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 16. augusta (WEBNOVINY) – Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce obmedziť bilbordy pri cestách.

Do NR SR preto predkladá novelu zákona o pozemných komunikáciách.

Jej cieľom je zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky a odstrániť devastáciu krajiny vonkajšou reklamou.

Ako povedala Zmajkovičová vo štvrtok na tlačovej besede, novelou rieši nielen to, kde je možné bilbordy umiestňovať, za akých podmienok, ale rieši aj ich odstraňovanie.

Bilbordy rastú ako huby po daždi

Bilbord
Foto: SITA/AP

Zmajkovičová chce stanoviť presné pravidlá pri umiestňovaní reklamných a propagačných zariadení.

Príprava návrhu zákona vyšla zo spoločenskej objednávky, keď sa na mňa obracalo množstvo ľudí s tým, že bilbordy na Slovensku rastú ako huby po daždi,“ povedala s tým, že pri cestách je aj množstvo bilbordov postavených načierno.

Podľa Zmajkovičovej sa Slovensko musí zbaviť vizuálneho smogu, ktorý existuje v bezhlavom umiestňovaní bilbordov bez ohľadu na charakteristiku územia.

Novela by mala zakázať na všetkých cestách v extravilánoch miest a obcí a v ich ochranných pásmach umiestňovať bilbordy. Vytvorí sa ochranné pásmo v obciach, kde tiež nebude možné umiestňovať reklamné zariadenia. Napríklad cestné ochranné pásmo bude 250 metrov od cesty. Zmajkovičová navrhuje odstránenie bilbordov od ciest po uplynutí povolenia, najneskôr však do dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti zákona.

Inšpirácia prišla z Brazílie

Parlament
Foto: SITA/AP

Zmajkovičová v novele stanovuje povinnosť vlastníka odstrániť bilbordy, ktoré už sú teraz umiestnené a budú v rozpore s novými pravidlami.

Ak nebudú odstránené vlastníkom, budú odstránené správcom cesty na náklady vlastníka. Za nesplnenie povinnosti bude hroziť pokuta. Načierno postavené bilbordy budú podľa Zmajkovičovej prekryté čiernymi plachtami.

Podpredsedníčka NR SR zatiaľ nevie, koľko bilbordov by malo na Slovensku zmiznúť. Analýza, ktorá by mala počet odhadnúť, bude hotová v septembri, kedy by sa návrhom mal zaoberať parlament.

Zmajkovičovú inšpirovalo k návrhu brazílske mesto Sao Paolo, kde platí úplný zákaz vonkajšej reklamy, ale aj Paríž, kde mesto prijalo všeobecno-záväzné nariadenie zakazujúce umiestňovanie bilbordov, ale francúzsky parlament zablokoval jeho vykonateľnosť. Preto ona prichádza s návrhom zákona, aby primátori a starostovia mali oporu v zákone.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Renáta Zmajkovičová