Rezort nie je spokojný s pridelenými peniazmi na rok 2014

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kríza, peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo životného prostredia nie je spokojné s výškou pridelených finančných prostriedkov na rok 2014.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca envirorezortu Maroš Stano, rezort je okrem toho dlhodobo podfinancovaný. „Preto sa pri rokovaniach s ministerstvom financií budeme usilovať získať viac peňazí najmä na priority, ako je protipovodňová ochrana,“ poznamenal s tým, že rezort životného prostredia bude aj naďalej zefektívňovať správu a hospodárenie a tým znižovať svoje výdavky.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) by malo v roku 2014 hospodáriť zo štátneho rozpočtu so sumou 410 030 604 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o rozpočte na rok 2014, ktorý v stredu 14. augusta zverejnilo ministerstvo financií.

Rezort peniaze využije na dva programy a podprogramy, ktoré kapitola rieši ako účastník medzirezortného konania. Prvým programom, na ktorý sú určené peniaze, je program Starostlivosť o životné prostredie, rezort naň dostane 368 026 470 eur. Jeho zámerom je zníženie zaťaženia životného prostredia, ochrana prírodného dedičstva ako aj ekologická stabilita a diverzita krajiny. Hlavnými cieľmi programu sú budovanie environmentálnej infraštruktúry a znižovanie znečistenia životného prostredia.

Na program pod názvom Tvorba a implementácia politík by mal envirorezort dostať 41 521 477 miliónov eur. Zámerom programu je koncipovať a uplatňovať environmentálnu politiku a právo, vykonávať inšpekciu životného prostredia ako aj zabezpečovať integrovanú starostlivosť oň. Viac ako 306-tisíc eur je určených na podprogram oficiálnej rozvojovej pomoci, gestorom ktorého je ministerstvo zahraničných vecí a viac ako 176-tisíc eur na hospodársku mobilizáciu ministerstva. Tá je pod gesciou rezortu hospodárstva.

Vlani ministerstvu životného prostredia schválili zo štátneho rozpočtu 604 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR