Rezort obrany potrebuje operáciu, lekár Galko ju urobí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lubomir galko
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Ozbrojené sily SR sú vážne choré a potrebujú okamžitú operáciu.

Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásil minister obrany Ľubomír Galko s tým, že práve on je lekár, ktorý našiel odvahu pomenúvať veci pravými menami a prijal množstvo systémových opatrení, ktoré chcú z rezortu obrany urobiť čestné a transparentné ministerstvo.

Zdedili sme rezort, kde sa veľká skupina obohacovala na neférových tendroch, vymyslených súťažiach,” uviedol Galko, ktorý za najväčší výsledok svojho ročného pôsobenia na ministerstve považuje prijatie množstva protikorupčných opatrení.

V rezorte je verejné obstarávanie nastavené tak, že akékoľvek zlyhanie v budúcnosti bude v rovine osobného zlyhania jednotlivca a s takými sa vysporiadame,” zdôraznil Galko. Podľa jeho slov sa dnes v rezorte bez jeho vedomia nič veľké nenakúpi. Za definitívnu minulosť minister považuje stav, keď si jednotlivé sekcie rezortu počas minulej vlády objednávali to, čo chceli, bez vedomia šéfa ministerstva. “Jednotlivé sekcie môžu o tender požiadať iba vtedy, ak na to majú pridelené peniaze, počítačový systém požiadavku neschváli, ak na to nie sú peniaze,” konštatoval Galko.

Ako ďalej uviedol, ministerstvo sa otvorilo verejnosti. Zverejňujú sa všetky zmluvy, objednávky. “Robíme verejné súťaže aj tam, kde to nemusí byť,” dodal Galko. Zriadili sa elektronické aukcie, ktoré už ušetrili viac ako 300-tisíc eur.

Ministerstvo prepustilo 555 ľudí a peniaze v sume 3,6 mil. eur, ktoré mohli ísť na odmeny, nakoniec podľa Galka poputovali na prevádzku ozbrojených síl. Galko vyzdvihol tiež činnosť protikorupčnej linky, aj vďaka ktorej už riešili okolo 120 nahlásených prípadov korupcie.

“Za posledný rok sme ušetrili iba na prevádzkových nákladoch 700-tis. eur ročne, do konca roka sa celkové úspory vyšplhajú na viac ako 2,4 mil. eur,” tvrdí minister. V rámci šetrenia sa rezort obrany rozhodol zrušiť aj vojenský folklórny súbor Jánošík. “Je nám to ľúto, ale nemáme 600-tisíc eur na jeho prevádzku,” uzavrel Galko.

Za 150 miliónov eur záväzkov je zodpovedný Baška

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) odmieta tvrdenia svojho predchodcu Jaroslava Bašku (Smer-SD), že za 150 miliónov eur nepokrytých záväzkov, ktoré vznikli v rôznych zmluvách v rezorte obrany, je zodpovedný on. „Príde mi to ako neskutočná drzosť,“ vyhlásil dnes Galko na tlačovej besede venovanej hodnoteniu prvého roka na poste ministra.

Baška nedávno odmietol prevziať zodpovednosť za miliónové problémy. „Všetky zmluvy boli uzavreté v súlade s internými predpismi, plánovacími dokumentmi a rozpočtovými pravidlami verejnej správy. To, že nie sú v súčasnosti finančne kryté, spôsobilo neriešenie finančnej situácie rezortu obrany v čase, keď sa rokovalo o rozpočte na rok 2011,“ uviedol Baška vo svojom hodnotení obrany po roku Galkovho ministrovania. Podľa slov exšéfa rezortu obrany Galko finančnú situáciu rezortu neriešil, pretože sa učil po anglicky.
Lubomir galko
Foto: SITA/Nina Bednáriková

„To boli práve Baškovi ľudia, ktorí podpisovali tieto nehorázne zmluvy bez akejkoľvek štipky morálky alebo cti, hoci dobre vedeli, že na to nemajú a ani nebudú mať peniaze,“ reagoval na Bašku súčasný minister.

Ako dodal, tiež by mohol byť hrdina, ktorý by priviedol firmu na pokraj krachu a potom by sa vysmieval novému manažmentu, že za všetko môžu oni.

„Tá káva alebo plnka, ako sa ľudovo hovorí provízii, sa zrejme vyplácala vopred,“ konštatoval Galko na margo Baškovho šéfovania.

Galko dnes za najväčší výsledok svojho ročného pôsobenia na ministerstve označil prijatie množstva protikorupčných opatrení. “V rezorte je verejné obstarávanie nastavené tak, že akékoľvek zlyhanie v budúcnosti bude v rovine osobného zlyhania jednotlivca a s takými sa vysporiadame,” zdôraznil Galko. Podľa jeho slov sa dnes v rezorte bez jeho vedomia nič veľké nenakúpi tak, ako to bolo v minulosti.

Galko stopol neoprávnené vyplácanie príspevkov

Ministerstvo obrany prestalo od júna vyplácať príspevok profesionálnym vojakom na doplnkové dôchodkové sporenie. „Na základe analýz sme dospeli k právnemu názoru, že vojakom príspevok zamestnávateľa nepatrí, lebo sú zo zákona vyňatí a pre účely doplnkového dôchodkového sporenia sa neberú ako zamestnanci,“ konštatoval
Ďalší slovenskí vojaci odchádzajú na Cyprus
Foto: SITA/Martin Havran

Galko. Ako dodal, na doplnkové dôchodkové sporenie neprispieva svojim príslušníkom žiaden iný silový rezort, teda doplatok zamestnávateľa na DDS nedostávajú ani policajti, hasiči, záchranári ani zbor justičnej a väzenskej stráže.

Pre posúdenie oprávnenosti vyplácania príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie si ministerstvo obrany vyžiadalo stanovisko ministerstva práce, ktoré má v gescii legislatívu v oblasti dôchodkového sporenia. Rezort práce sa podľa hovorcu ministerstva obrany Ivana Rudolfa vyjadril zamietavo k poskytovaniu príspevku na DDS profesionálnym vojakom vzhľadom na ustanovenia zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení. „Vojaci, ktorí si doplnkovo sporia, môžu v zmluve pokračovať, iba s tým rozdielom, že im ministerstvo nebude priplácať druhú polovicu,“ vysvetlil Galko.

Príspevok zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové poistenie poskytovalo ministerstvo obrany od júna 2006. V poslednom roku ministerstvo prispievalo viac ako desiatim tisícom vojakov, ktorí majú podpísanú zmluvu s doplnkovou dôchodkovou spoločnosťou. Rezort za päť rokov prispievania profesionálnym vojakom na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil viac ako 12 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Galko