Voda straší Slovákov, na Ipli sa môže roztrhnúť hrádza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Povoden
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Vysoká hladina tokov a silné zrážky si za posledné dni vyžiadali niekoľko zásahov vodohospodárov, ktorí sú v pohotovosti na celom území Slovenska.

S vodným živlom bojujú predovšetkým pracovníci Správy povodia dolného Hrona a dolného Ipľa so sídlom v Leviciach.

Ako informoval agentúru SITA hovorca Ministerstva životného prostredia Maroš Stano, na zvyšovanie ochranných hrádzí a múrikov už využili takmer 500 ton piesku a vyše 20-tisíc vriec.

Juh Slovenska je v plnej pohotovosti

Príprava hasičov na povodne
Foto: SITA/Martin Havran

Najdramatickejšia situácia je v obci Vyškovce nad Ipľom. Vodohospodári tu zasahovali aj počas uplynulej noci.

Približne tisíc vriec s pieskom už využili na sanáciu hrádzového priepustu, ktorý ohrozuje rieka Ipeľ. V prípade roztrhnutia hrádze by voda mohla spôsobiť veľké škody. Obec chráni mobilné hradenie a na spevnenie svahu prístupovej cesty už vodohospodári využili náklad 30 nákladných áut lomového kameňa.

Protipovodňové práce zabezpečujú štyri nákladné autá, dva univerzálne dokončovacie stroje, kráčajúci bager, žeriav, čerpacia technika i elektrocentrála. Už od Veľkonočnej nedele vykonáva záchranné práce v plnom nasadení 40 pracovníkov levickej správy, spolu s hasičmi a vojakmi.

Ďalších takmer 15-tisíc vriec s pieskom na zabezpečovacie povodňové práce dodali vodohospodári z piešťanského odštepného závodu na ochranu obcí a územia pri vodných tokoch Žitava, Liska, Bebrava a Nitra. Na jednotlivých povodňových úsekoch musia odstraňovať naplaveniny, upravovať a zvyšovať koruny hrádzí, prečerpávať vodu pomocou mobilných agregátov, ale aj odstraňovať rôzne prekážky vo vodných tokoch a zabezpečiť prietok v ich korytách.

Situácia na západe stabilizovaná

Na západe Slovenska je situácia stabilizovaná a práce sa sústreďujú na prečerpávanie vnútorných vôd z medzihrádzových priestorov do priľahlých vodných tokov.

Na prečerpávaní vyliatej vody späť do Dunaja, Malého Dunaja či Váhu pracujú aj vodohospodári na Žitnom ostrove. V prípade zhoršenia povodňovej situácie je pripravených zasiahnuť do boja s povodňami 2 300 pracovníkov a desiatky mechanizmov.

Východ stále sužuje dážď

Povodeň
Foto: SITA/Diana Černáková

V dôsledku pretrvávajúceho dažďa začali v noci a skoro ráno opäť stúpať hladiny na väčšine riek východného Slovenska. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

Hladiny zodpovedajúce tretiemu stupňu povodňovej aktivity sú v Bohdanovciach na rieke Olšava a v Michaľanoch na Roňave.

Druhý povodňový stupeň je vo Veľkých Kapušanoch na Latorici a v Košických Olšanoch na rieke Torysa. Na Svinickom potoku, Topli a Roňave hladiny momentálne klesajú, na ostatných tokoch sú ustálené, no niekde aj stúpajú.

Na východnom Slovensku dnes cez deň a v noci očakávame na viacerých miestach slabý dážď s úhrnom zrážok jeden až päť milimetrov, na severovýchode päť až desať milimetrov. Vo výške od 1 300 metrov bude snežiť, pričom denné teploty vystúpia na štyri až desať stupňov Celzia,“ uviedla pre agentúru SITA hydrologička zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Martina Psotová. Zároveň dodala, že vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, nasýtenosť povodí, trvalý dážď a dotekanie riek na Ukrajine hydrológovia predpokladajú, že hladiny riek budú ustálené, no môžu aj stúpať a budú hroziť stupne povodňovej aktivity.

.

Povodne, počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia