Robert Fico by sa stal prezidentom s veľkým náskokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: SITA/Diana Černáková

Prezidentské voľby

Prezidentské voľby na Slovensku sú priame a v prípade, že žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, uskutočňuje sa aj druhé kolo volieb.

Doň postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole.

BRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Prezidentské voľby by podľa aktuálneho prieskumu agentúry MVK vyhral s veľkým náskokom premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, ak by sa rozhodol kandidovať.

V prieskume za neho hlasovalo 43,6 percenta opýtaných. Poradie za ním je pomerne vyrovnané.

Na druhej priečke skončil poslanec Radoslav Procházka s 15,6 percenta hlasov oslovených respondentov.

Tretí v poradí – poslanec za KDH Pavol Hrušovský dostal od účastníkov prieskumu 15 percent hlasov. Na štvrtom mieste je občiansky kandidát Andrej Kiska s 11,8 percenta, nasleduje Ján Čarnogurský s 11,2 percenta.

S väčším odstupom za prvou päťkou je nominant SaS Peter Osuský, za ktorého by hlasovalo 2,8 percenta opýtaných. Tretina respondentov (33,2 percenta) by sa na prezidentských voľbách nezúčastnila alebo by si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedela vybrať.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum verejnej mienky 2. až 8. júla na vzorke 1 077 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov.

Išlo o výskum kvótnym výberom a štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete. Respondenti odpovedali na otázku: Keby sa prezidentské voľby konali už teraz, ktorému z týchto kandidátov by ste dali svoj hlas? Do zoznamu kandidátov Agentúra MVK zaradila šesť známych osobností, ktoré svoj záujem uchádzať sa o prezidentský post už oznámili, resp. ho pripustili.

Otázka : Keby sa prezidentské voľby konali už teraz, ktorému z týchto kandidátov by ste dali svoj hlas?
percentá
1. Robert Fico

43,6
2. Radoslav Procházka
15,6
3. Pavol Hrušovský
15,0
4. Andrej Kiska
11,8
5. Ján Čarnogurský
11,2
6. Peter Osuský
2,8

Agentúru SITA informoval Pavol Haulík z agentúry MVK.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán ČarnogurskýPavol HrušovskýPeter OsuskýRadoslav ProcházkaRobert Fico