Robert Fico sa pri soche Svätopluka pustil do Sulíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Svatopluk
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Predseda Smeru-SD Robert Fico dnes položil kvety k jazdeckej soche Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu a posťažoval sa, že koaliční ústavní činitelia neprejavujú dostatok náklonnosti k Slovenskej republike.

„Druhý najvyšší ústavný činiteľ, ktorý prišiel z emigrácie, dnes hovorí, že chce odísť do Austrálie, a tretí najvyšší ústavný činiteľ, ktorý bol proti vzniku Slovenskej republiky, dnes v podstate sa žiadnych osláv ani nezúčastňuje,“ kritizoval predsedu parlamentu Richarda Sulíka a premiérku Ivetu Radičovú.

Fico dodal, že on sa na čele exekutívy usiloval vypĺňať biele miesta slovenskej histórie. „Nič v našom konaní, to čo sme robili v rokoch 2006 až 2010 nebolo náhodné. Za veľký skutok považujem aj odhalenie tejto jazdeckej sochy. Môže o nej rozprávať kto chce čo chce, ale stala sa pútnickým miestom,“ pomenoval príklad z tejto oblasti. Nepáči sa mu, že nepokračujú oslavy Cyrila a Metoda na Devíne, verí však v zmenu „ak sa opäť k exekutíve vrátia ľudia, ktorí majú vzťah k Slovenskej republike.“

Ľudia, ktorí nemajú radi Slovensko, sa podľa predsedu Smeru-SD usilujú spochybniť význam mnohým významných historických osobností. „Kontroverzný je Dubček, kontroverzný je Svätopluk, kontroverzný je už aj Rázus, Rúfus, akékoľvek meno vytiahnete a spomeniete, tak je kontroverzné,“ vyhlásil pred niekoľkými desiatkami prítomných.

Kriticky sa v tejto súvislosti vyjadril o snahe Bratislavského okrášľovacieho spolku nahradiť sochu Ľudovíta Štúra, ktorého označil za pilier demokratizmu a národnej obrody, sochou panovníčky Márie Terézie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováRichard SulíkRobert Fico