Premiér Robert Fico zháňa v Španielsku investorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico s kráľom Juanom Carlosom I.
Premiér Fico sa počas návštevy Španielska stretol aj s kráľom Juanom Carlosom I. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

MADRID 23. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský premiér Robert Fico v utorok otvoril v Madride Slovensko-španielske podnikateľské fórum, ktorého hlavným cieľom je prezentovať španielskym firmám možnosti investícií na Slovensku.

Fórum by malo dať podľa Fica nový impulz hospodárskej spolupráci medzi Slovenskom a Španielskom, ktoré má na Slovensku len malú kapitálovú účasť.

Premiér na prilákanie španielskych investorov citoval zo správy Svetovej banky, podľa ktorej má Slovensko najlepšie podnikateľské prostredie z krajín Visegrádskej štvorky.

Vláda bude podľa neho naďalej podporovať priaznivú podnikateľskú klímu rozširovaním stimulov. Zopakoval tiež sľub, že Slovensko udrží deficit verejných financií pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu a prijme ďalšie prorastové opatrenia a stimuly na prilákanie nových investorov.

„Nechcem, aby bolo Slovensko len montážnou dielňou,“ povedal Fico, pričom narážal na dominanciu automobilového priemyslu.

Premiér Fico zháňa možných investorov v Španielsku

Robert Fico na podnikateľskom fóre
Premiér Fico zopakoval sľub, že Slovensko udrží deficit verejných financií pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Robert Fico na podnikateľskom fóre
Podpredseda Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácii Juan Lazcano (tretí zľava) a predseda vlády SR Robert Fico (druhý zľava) počas Slovensko-španielskeho podnikateľskeho fóra. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Robert Fico na podnikateľskom fóre
Fórum by malo dať podľa Fica nový impulz hospodárskej spolupráci medzi Slovenskom a Španielskom. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Robert Fico na podnikateľskom fóre
Podpredseda Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií Juan Lazcano a predseda vlády SR Robert Fico počas otvorenia Slovensko-španielskeho podnikateľskeho fóra. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Španielsky kráľ Juan Carlos I.
Španielský kráľ Juan Carlos I. počas prijatia predsedu vlády SR pri príležitosti návštevy Španielskeho kráľovstva. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Účastníkom fóra sa potom prihovoril podpredseda Španielskej konfederácie zamestnávateľských organizácií Juan Lazcano, ktorý vidí priestor na spoluprácu a investície v oblasti stavebníctva, najmä infraštruktúry, energetiky, cestovného ruchu, agrosektoru a potravinárstva.

Na podnikateľskom fóre sa za slovenskú stranu zúčastnili taktiež podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny a zástupcovia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Slovenský premiér pokračuje v návšteve Španielska stretnutiami s kráľom Juanom Carlosom, premiérom Marianom Rajoyom a predsedom Senátu Píom Garcíom Escuderom.

Okrem vzájomných slovensko-španielskych vzťahov, hospodárskej a obchodnej spolupráce budú lídri hovoriť aj o aktuálnych otázkach v rámci Európskej únie. Fico sa v metropole Španielska stretne aj so zástupcami krajanov.

Hlbšia integrácia je odpoveďou na krízu, tvrdí Fico

Robert Fico a Mariano Rajoyo
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Zlepšenie ekonomickej a obchodnej spolupráce, súčasná finančná kríza v Európskej únii (EÚ), ako aj hlbšia európska integrácia boli hlavnými témami utorňajšieho rokovania premiérov Slovenska Roberta Fica a Španielska Mariana Rajoya v Madride.

„Naše dobré politické vzťahy sa nepretavili do ekonomiky,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii Fico s tým, že SR prišiel predstaviť ako krajinu dôveryhodnú a pre investorov priaznivú.

Odmietol síce menovať konkrétne projekty možnej spolupráce, či potenciálnych investorov, zdôraznil však, že Slovensko je pre Španielov atraktívne z viacerých dôvodov, napríklad pre nižšie dane.

Fico a Rajoy sa zhodli, že jednou z odpovedí na súčasnú ekonomickú krízu je hlbšia európska integrácia a pokračovanie v inštitucionálnych reformách.

„Bez hlbšej integrácie nebude Európa konkurencieschopná,“ povedal slovenský premiér. V rámci integrácie a tým aj nevyhnutnej straty časti suverenity však podľa Fica existujú aj „červené čiary“, ako je napríklad schvaľovanie národných rozpočtov doma.

„Ak sa však nedáme viac dohromady, prehráme,“ dodal. V rámci únie je podľa Fica nutné rokovať aj o príliš vysokom tempe konsolidácie verejných financií, pretože takáto konsolidácia nesmie potláčať hospodársky rast. Rajoy súhlasil s tým, že boj proti kríze by sa mal sústrediť na rast a vytváranie pracovných miest.

Fico chce v EÚ tiež iniciovať určité zmeny pri čerpaní fondov únie, byrokratické prekážky totiž podľa neho často bránia míňať financie na priority. Zdôraznil, že pri čerpaní fondov musí byť viac pružnosti a flexibility.

Fico pozval Rajoya na Slovensko, o termíne však ešte nehovoril. „Málo o sebe vieme,“ zakončil premiér s tým, že Slovensko sa musí Španielsku lepšie predstaviť.

Fico ani Rajoy naďalej nechcú uznať Kosovo

Bratislava ani Madrid nemenia svoj negatívny postoj k uznaniu nezávislosti Kosova. V utorok na tlačovej konferencii po vzájomnom rokovaní to potvrdili premiéri oboch krajín Robert Fico a Mariano Rajoy.

„Španielsko neuzná Kosovo, lebo neverí v jednostrannosť vyhlasovania nezávislosti,“ zdôraznil Rajoy. Premiér Fico tento postoj podporil s tým, že podľa Slovenska neboli splnené podmienky na to, aby mohlo vzniknúť nezávislé Kosovo.

Slovensko tak podľa neho zostane medzi tou menšinou členských krajín únie, ktoré Kosovo neuznávajú. Obaja premiéri však zdôraznili, že tento politický postoj nesmie poškodiť obyvateľov Kosova. Slovensko aj Španielsko sú preto odhodlané pomáhať Kosovčanom v rozvoji ich životnej úrovne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juan CarlosĽubomír VážnyMariano RajoyRobert Fico