Rokovania o eurovale by mal podľa Slovákov viesť prezident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 23. augusta (WEBNOVINY) – Rokovania politických strán o eurovale by podľa Slovákov mal viesť radšej prezident Ivan Gašparovič ako šéf Smeru-SD Robert Fico. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý na vzorke 915 respondentov starších ako 18 rokov uskutočnila minulý týždeň agentúra Polis Slovakia v spolupráci s agentúrou SITA.

S návrhom, aby rokovanie politických strán o eurovale zorganizoval a moderoval prezident, by totiž podľa prieskumu skôr alebo rozhodne súhlasilo 53,9 % opýtaných, kým opačný názor má 26,8 % respondentov. Zvyšní na otázku odpovedať nevedeli.

Prezident Ivan Gašparovič je pritom na organizovanie rokovaní o eurovale vhodnejšou osobou ako opozičný líder Robert Fico. Prezidenta by na pozícii moderátora týchto rokovaní videlo radšej 54,8 % opýtaných, predsedu opozičného Smeru-SD, ktorý podobné rokovania inicioval tiež, 26,1 % respondentov.

Predseda KDH Ján Figeľ odmietol pozvanie predsedu Smeru-SD Roberta Fica na rokovanie predsedov politických strán o eurovale. Za najvhodnejšie fórum pre stretnutie predsedov parlamentných politických strán za účasti predsedníčky vlády ako relevantných partnerov v týchto otázkach považuje Ján Figeľ priestor u prezidenta republiky.

Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS požiadala Roberta Fica 18. augusta o odklad rokovania o eurovale dovtedy, kým sa koalícia nedohodne na spoločnom postupe. Predseda strany Mikuláš Dzurinda povedal, že je odhodlaný ďalej rokovať s koaličnými partnermi. Dzurinda sa tiež nebráni spoločnému rokovaniu strán, ktoré by inicioval prezident Ivan Gašparovič.

Strany SaS, SNS a Smer-SD nechcú hlasovať za navýšenie eurovalu

SaS spoločne s SNS nechce v parlamente hlasovať za navýšenie prvého eurovalu ani za druhý euroval. Koalícia teda v parlamente pre toto hlasovanie nedisponuje potrebnou väčšinou. Dosiahnuť ju môže spoločne so Smerom-SD, ten však nechce za navýšenie eurovalu hlasovať, kým pre toto riešenie koalícia nebude garantovať všetkých 79 hlasov. Fico nie je spokojný, ako predsedníčka vlády situáciu zvláda, preto inicioval stretnutie na úrovni predsedov strán. SaS takúto ponuku vopred odmietla, jej predseda Richard Sulík však z titulu predsedu parlamentu Ficovi adresoval pozvánku na stretnutie.

Slovensko chce mať pritom v otázke navyšovania eurovalu a ďalších dokumentov súvisiacich s európskymi stabilizačnými mechanizmami, napríklad o zvyšovaní právomocí a flexibility eurovalu, v rámci eurozóny posledné slovo. Aspoň tak si to predstavujú koaliční lídri, ktorí na túto tému v pondelok rokovali s premiérkou Ivetou Radičovou. Podľa ich dohody by totiž Slovensko malo tieto dokumenty ratifikovať ako posledné v menovej únii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičJán FigeľMikuláš DzurindaRichard SulíkRobert Fico