Rómovia plánujú protest, pre Moldavu chcú zažalovať štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do ulíc vyšli Rómovia, chcú prácu
Protestujúci občania pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR počas celoslovenskej demonštrácie Rómov, ktorú zorganizovala Strana Rómskej únie na Slovensku. Bratislava, 6. marec 2013. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Strana rómskej únie podá v súvislosti s minuloročným policajným zásahom v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou žalobu na Slovenskú republiku.

Povedal to v utorok na brífingu predseda strany František Tanko. Nie je podľa neho možné, aby Rómov v júni 2013 stĺkli tak, že dodnes majú zdravotné problémy.

„Pokiaľ sa tento prípad nevyšetrí v priebehu mesiaca, plánujeme v Bratislave urobiť protestný pochod,“ povedal Tanko a dodal, že ak si minister vnútra Robert Kaliňák myslí, že sa incident v Moldave zametie pod koberec, je na veľkom omyle.

Tanko je presvedčený, že ani sám Kaliňák nevie, kto dal príkaz na zásah v osade. „Ale voličské hlasy z radov Rómov mu boli dobré,“ poznamenal Tanko.

Predseda Strany rómskej únie Tanko sa v utorok stretol s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou, ktorá ho prijala v rámci stránkových hodín, kedy sa zvykne rozprávať s občanmi SR.

Dubovcovej minulý týždeň členovia kabinetu nedovolili na rokovaní hovoriť o minuloročnom neprimeranosti zásahu v Moldave nad Bodvou. Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala zákonne, keď sa v tejto veci obrátila na vládu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František TankoRobert Kaliňák