Rómsku osadu v Plaveckom Štvrtku asi čaká búranie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lipšic po návšteve Žehry neskrýva rozhorčenie
Na narastajúcu nespokojnosť obyvateľov centrálnej časti obce Žehra (okres Spišská Nová Ves) s riadením obce reagoval svojou návštevou samotný minister vnútra Daniel Lipšic. Zarazilo ho, že takmer všetky peniaze z rozpočtu obce smerujú na aktivačné práce pre zhruba 200 obyvateľov z tunajšej osady, v ktorej žije asi 1600 ľudí, napriek tomu nemá kto v osade upratať neporiadok. Ministra tiež šokovalo, že na dohodnuté stretnutie sa nedostavil starosta obce z osady. Lipšic občanom žiadajúcim odrhnutie centrálnej časti obce pomoc pri riešení situácie. Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 26. októbra (WEBNOVINY) – Napätú situáciu v Plaveckom Štvrtku začal riešiť aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák. Hoci aj po rokovaní starosta obce Ivan Slezák trvá na búraní domov v nelegálnej rómskej osade, ktoré sú postavené v ochrannom pásme plynovodu, pripustil spoluprácu s terénnymi sociálnymi pracovníkov. „Nemám preverené, ako takáto pomoc funguje. Viem, že v určitých obciach to ide, na druhej strane sú obce, ktoré s tým majú problémy,“ povedal s tým, že „a priori nie je proti.“ Pollák poznamenal, že takéto súhlasné stanovisko počuje prvý raz.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity dnes vyzval starostu obce, aby sa zdržal akýchkoľvek náhlych, radikálnych vyjadrení alebo činov, ktoré by ešte viac mohli vyhrocovať situáciu a boli by zároveň zlým príkladom pre iné obce. Rokovania sa týkali najmä nelegálnych stavieb na území obce, ktorých udržanie je aj podľa Polláka dlhodobo nemožné. „Čo nás ale viac zaujíma a trápi, je to, čo sa stane s ľuďmi na druhý deň po zbúraní,“ zdôraznil Pollák s tým, že aj keď by sa búralo v súlade s jedným zákonom, sú však v hre aj ďalšie, napríklad o ochrane dieťaťa, či náhradnom bývaní. Nemôžeme uprednostňovať dodržiavanie len jedného zákona,“ dodal.

Slezák však zopakoval, že obec nemá záujem na budovaní novej rómskej osady. Nemá na to ani peniaze, ani pozemky, zdôraznil. V najbližších mesiacoch podľa Polláka nie je možné nič búrať. Podľa Slezáka je tiež predčasné hovoriť, že sa začne búrať hneď, ako sa podarí dať všetky záležitosti do súladu so zákonom.

Rómska osada v Plaveckom Štvrtku vznikla pred niekoľkými desaťročiami. Výstavba domov a chatrčí je neregulovaná, bez stavebných povolení na neusporiadaných stavebných pozemkoch. V súčasnosti v osade žije okolo 500 až 600 obyvateľov a je v nej asi 100 domov. Pred pár dňami bol v Plaveckom Štvrtku minister vnútra Daniel Lipšic. Dohodol sa s vedením policajného prezídia, že od 1. decembra bude posilnená polícia v obvodnom oddelení Stupava s prioritou práve riešenia kriminality v Plaveckom Štvrtku. „Od 1. januára polícia prechádza reorganizáciou a navrhujeme, aby sa tu zriadili špeciálne zásahové jednotky, ktoré budú riešiť zvýšenú kriminalitu aj v segregovaných osadách,“ uviedol Lipšic. Podľa ministra už policajní špecialisti na rómske komunity v obci sú, ale potrebné sú aj bezpečnostné jednotky, ktoré budú potláčať aj veľmi ráznu kriminalitu.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicMiroslav Pollák