Rómsky splnomocnenec nemôže posúdiť brutálny zásah kukláčov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kukláči
Foto: SITA/Pavol Machovič

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Závery inšpekcie ministerstva vnútra k policajnému zásahu v osade Budulov v Moldave nad Bodvou berie splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák na vedomie.

Píše sa tak v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol komunikačný odbor ministerstva vnútra.

Pollák do budúcnosti odporúča, aby sa pokyny počas policajných zásahov vydávali v materinskom jazyku a aby sa zásahy natáčali.

Pollák tvrdí, že jeho postavenie, pôsobnosť a úlohy vyplývajúce zo štatútu, mu neumožňujú objektívne posúdiť legalitu a legitímnosť zásahu. Pollák sa háji, že štatút mu neumožňuje ani vyniesť rozsudok, či policajti postupovali štandardne.

Policajné zásahy by sa mali natáčať

Do budúcnosti splnomocnenec navrhuje, aby sa všetky policajné zásahy natáčali a aby sa policajné pokyny počas zásahu vydávali v materinskom jazyku. Pollák sa stretol so zástupcami poškodených Rómov, primátorom mesta Moldava nad Bodvou, poslancami mestského zastupiteľstva a zasahujúcimi policajtmi.

„Vypočul si dva rozdielne pohľady na sporný policajný zásah,“ uvádza sa v stanovisku. Rozhodol sa preto podporiť opatrenia, ktoré prispejú k objektívnemu posudzovaniu primeranosti zásahov a budú mať aj preventívny účinok na správanie sa občanov ako aj na prístup polície.

Minister vnútra Robert Kaliňák na utorňajšej tlačovej besede oznámil záver ministerskej inšpekcie. Zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorý viaceré mimovládky kritizovali pre jeho neprimeranosť, bol podľa inšpekcie v poriadku. Zásah z 19. júna prešetrovala inšpekcia aj na podnet splnomocnenca pre Rómov.

Podobných zásahov robia policajti stovky

Na byty pre Rómov dostanú Letanovce ďalšie peniaze
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

Počas akcie polícia podľa Kaliňáka skontrolovala totožnosť 18 ľudí, v prípade siedmich osôb použili donucovacie prostriedky. „Všetky boli vyhodnotené ako oprávnené,“ poznamenal minister.

Donucovacie prostriedky navyše použili len proti mužom, čiže rôzne medializované informácie napríklad o zranení dieťaťa pri zásahu, sú podľa ministra nepravdivé.

Zákrok policajtov bol podľa Kaliňáka štandardnou akciou, akých urobia policajti stovky. „Takých akcií identických ako je táto, vykonala polícia vlani 228. Za prvých šesť mesiacov tohto roka ich urobila 111,“ uviedol minister vnútra. „Faktom zostáva, že za posledné dva týždne tam nebol žiadny priestupok,“ dodal. Celému prípadu podľa Kaliňáka najviac ublížilo zveličovanie. „Hovorilo sa o 80 zranených, hovorilo sa o útoku na dieťa, o neviem koľkých ľuďoch a to nebola pravda,“ konštatoval.

Na zásah z 19. júna upozornilo združenie ETP Slovensko s tým, že policajti vrátane kukláčov nechali po sebe desiatky zranených ľudí, medzi nimi aj deti. Podľa viacerých mimovládok boli použitá sila a prostriedky neprimerané. Policajný prezident Tibor Gašpar spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom označili informácie o zraneniach za prehnané, polopravdivé až nepravdivé.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PollákRobert KaliňákTibor Gašpar