Rozvedení otcovia sú za novelu zákona o rodine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Demonštrácia za posunutie návrhu novely Zákona o rodine do druhého čítania pred NR SR. Bratislava Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) – Hŕstka rozvedených otcov sa zišla dnes neďaleko budovy parlamentu, aby podporila návrh novely zákona o rodine, ktorý zavádza striedavú starostlivosť o dieťa po rozvode a poslanci ho prerokujú v prvom čítaní. „Naša vlasť je na poslednom mieste medzi krajinami Európskej únie pri zavedení striedavej rodinnej starostlivosti, ktorá už desaťročia úspešne funguje v zahraničí,“ vyhlásil pred novinármi detský lekár Peter Varga, ktorý má podľa vlastných slov už tri roky zakázaný styk so svojím jediným synom. „To nemá obdoby, že takýto stav môže existovať,“ zdôraznil. Ako povedal, bojujú za základné ľudské práva všetkých rozvedených otcov a práva ich detí na spoločný život formou striedavej starostlivosti. „Nechceme to, čo hlása Biblia, teda vedúcu úlohu otca, ale len naše 50-percentné právo,“ podotkol. Ako dodal, nie sú proti matkám, ale chcú rovnoprávnosť.

Rozvedení otcovia, ktorým z rôznych dôvodov nie je umožnené podieľať sa na výchove ich detí, poslali listy všetkým poslancom. Upozorňujú na svoju neudržateľnú situáciu a žiadajú ich o posunutie návrhu novely zákona o rodine z dielne nezaradených poslancov Juraja Lišku a Martina Kuruca do druhého čítania. V prípade, že norma Národnou radou neprejde, sú odhodlaní obrátiť sa aj na Brusel. „Upozorníme na to, že na Slovensku je Lisabonská zmluva viac-menej zdrap papiera, lebo v nej sa hovorí, že musí byť zaistená rovnosť aj podľa pohlavia v každej oblasti.“ Ako Varga pripomenul, rovnosť zaručuje aj Ústava SR, antidiskriminačný zákon a obsahuje ju aj vládny program. Neformálna organizácia rozvedených otcov hľadá pomoc aj u ombudsmana, v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva ako aj u Amnesty International.

Striedavá starostlivosť o dieťa, ktorú novela zavádza, znamená, že dieťa sa zverí do starostlivosti striedavo jednému a druhému rodičovi na presne stanovené časové obdobie opakovane. Súd zároveň vymedzí práva a povinnosti rodičov počas týchto časových období. Striedavá starostlivosť podľa nich zabezpečuje dieťaťu primeraný kontakt s obidvoma rodičmi, redukuje porozvodovú traumatizáciu detí, prispieva k citovej vyrovnanosti a zdravému psychickému vývoju detí. Kuruc s Liškom chcú novelou predchádzať praxi, keď rodič, ktorému bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti, bráni druhému rodičovi v styku s dieťaťom.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky