RTVS bude šéfovať Miloslava Zemková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vypočutie kandidátov na šéfa RTVS
Kandidátka na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Miloslava Zemková počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS. Bratislava, 7. február 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Miloslava Zemková je generálnou riaditeľkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Historicky prvého šéfa RTVS zvolili dnes poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe na funkčné obdobie päť rokov. V 2. kole voľby za Zemkovú hlasovalo 80 zo 137 prítomných zákonodarcov, jeden bol proti a nikto sa nezdržal. Protikandidát na post šéfa RTVS Jaroslav Rezník získal jeden hlas, 56 bolo proti a 24 sa zdržalo.

Okrem generálneho riaditeľa hlasovali poslanci v 2. kole voľby aj o deviatom členovi Rady RTVS, konkrétne pre televíznu oblasť. Stala sa ňou so 79 hlasmi Dóra Hushegyiová. Do rady tak dnes poslanci zvolili troch odborníkov na rozhlasové vysielanie – Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka a Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie – Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku – Martina Kabáta a Miroslava Kollára a právnu oblasť v rade bude reprezentovať Michal Jesenko.

Miloslava Zemková ešte pred dnešnou voľbou pre médiá uviedla, že ak by bola zvolená, tak bude síce zvolená politikmi, ale rozhodne nie je politický kandidát a politickým tlakom odolá. „Momentálne necítim žiadne politické tlaky a ak ich budem cítiť, tak o nich budem hovoriť,“ uviedla pre médiá v pondelok 7. februára počas vypočutia kandidátov na šéfa RTVS pred Výborom NR SR pre kultúru a médiá.

Zemková poslancom ďakuje za prejavenú dôveru

Miloslava Zemková ďakuje 80 poslancom Národnej rady SR za prejavenú dôveru. Realizáciou projektu riadenia a rozvoja Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa pokúsi túto dôveru naplniť, uvádza sa v stanovisku Zemkovej, ktoré agentúre SITA poskytla Alexandra Štullerová Koreňová z oddelenia vzťahov s verejnosťou RTVS. Zemková sa podrobnejšie vyjadrí v piatok na brífingu. Uskutoční sa o 10:00 vo foyer sídla RTVS – v rozhlase na Mýtnej ulici v Bratislave.

Zemková v svojom projekte riadenia a rozvoja RTVS počíta s tým, že RTVS bude mať vyrovnaný rozpočet už v roku 2012. Ostatné kritériá ako výroba kvalitného programu budú však podľa Zemkovej potrebovať dlhší čas, najmenej tri roky. Bez pomoci štátu sa RTVS úspešne nenaštartuje, nevznikne jeho prípadné spoločné sídlo. Vychádzala so súčasného modelu financovania verejnoprávnych médií – z príjmov z koncesií, reklamy a príspevku od štátu (zmluva štátu s verejnoprávnymi médiami). Keď sa systém financovania začne meniť, bude o tom diskutovať. Počíta s pozastavením Trojky, ale až po majstrovstvách sveta v hokeji. Nepredpokladá úbytok počtu okruhov v rozhlase, ak by sa aj niektoré podľa Zemkovej zrušili, nestačilo by to na pokrytie strát STV. No kvalitným spojením STV a SRo, zlúčením spoločných funkcií môže RTVS ušetriť päť miliónov eur ročne, predpokladá Zemková.

Životopis Miloslavy Zemkovej

PhDr. Miloslava Zemková sa narodila 13. júla 1956 v Bratislave. Vyštudovala Strednú umeleckopriemyselnú školu v Bratislave a na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave absolvovala odbor veda o výtvarnom umení. Vzdelanie si doplnila štvorročným postgraduálnym štúdiom na Umenovednom ústave SAV a v USA absolvovala v roku 1992 medzinárodný študijný program EEF SA s orientáciou na samosprávne systémy, neziskové a kultúrne organizácie a ochranu pamiatok.

Pracovala v Oblastnej galérii v Banskej Bystrici a v Mestskej správe pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Bratislave (neskôr MÚOP). V rokoch 1990-94 bola starostkou mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Zvolená bola v komunálnych voľbách ako kandidátka Demokratickej strany (DS). Od roku 1995 je spoločníčkou, konateľkou a výkonnou riaditeľkou Agentúry pre výtvarné umenie ARTeMISS a rovnomennej galérie v Bratislave. Od roku 1999 do augusta 2005 generálna manažérka holdingu FUN RADIO GROUP, konateľka a spoločníčka FUN MEDIA, s.r.o., RADIO SERVIS, s.r.o., FUN AIR, s.r.o., FUNSERVER, s.r.o., predsedníčka dozornej rady RADIO, a.s.

Miloslava Zemková sa stala prvou ženou-riaditeľkou Slovenského rozhlasu (SRo) za 80 rokov jeho existencie v apríli 2006. Vtedajšia 15-členná Rozhlasová rada dala bývalej starostke bratislavského Starého Mesta v tajnom hlasovaní 6. apríla 13 hlasov. Zemková bola prvým generálnym riaditeľom rozhlasu, na zvolení ktorého sa podieľala rada.

Miloslava Zemková má dve deti.

RTVS vznikol 1. januára tohto roka zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Po zvolení vedenia RTVS chce minister kultúry Daniel Krajcer začať so širšou diskusiou o transformácii verejnoprávnych médií – o ich obsahu, precíznejšom zadefinovaní verejnoprávnosti a verejného záujmu a na rad sa dostane aj príprava nového modelu financovania. Úlohou nového generálneho riaditeľa bude stabilizovanie televízneho vysielania. Má tiež pripraviť podmienky na fungovanie média od roku 2012, keď sa má zmeniť financovanie verejnoprávnej RTVS. Majú zaniknúť tzv. koncesie a nahradiť ich má každoročný jednorazový príspevok zo štátneho rozpočtu.

Parlament v prvom kole voľby generálneho riaditeľa RTVS nezvolili žiadneho z kandidátov. Vyplynulo to z oficiálnych výsledkov hlasovania zverejnených v pléne Národnej rady (NR) SR. Kandidátka koalície Miloslava Zemková získala 75 hlasov, sedem poslancov hlasovalo proti nej a jeden sa zdržal hlasovania. K zvoleniu jej chýbal jeden hlas. Za Jaroslava Rezníka hlasovalo osem poslancov, 50 boli proti a 25 sa zdržalo hlasovania. Ostatní 16 kandidáti nedostali ani jeden hlas.

Generálny riaditeľ rozhoduje o všetkých otázkach, ktoré nie sú výlučne v pôsobnosti rady. Menuje svojich dvoch zástupcov – jedného pre SRo a jedného pre STV. Rade predkladá koncepciu riadenia a rozvoja RTVS a jej programovej služby, návrh rozpočtu a informuje o zmluvách na viac ako dva roky na vyše 100 tisíc eur. Poslancom sa tento týždeň nepodarilo zvýšiť plat šéfa RTVS, namiesto viac ako päťtisícového platu sa tak šéf RTVS musí uspokojiť s tromi tisíckami. Kým Rada RTVS neschváli rozpočet predložený novým šéfom RTVS, je inštitúcia v rozpočtovom provizóriu.

KRAJCER: Poslanci zvolili do čela RTVS najvhodnejšieho kandidáta

Poslanci si vybrali do čela Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) najvhodnejšieho kandidáta, myslí si minister kultúry Daniel Krajcer. Doterajšiu dočasnú riaditeľku RTVS Miloslavu Zemkovú dnes poslanci Národnej rady SR zvolili 80 hlasmi za historicky prvú šéfku RTVS. Krajcer pripomenul, že Zemkovú označil za svojho favorita ešte pred voľbou. Zemkovú považuje “za človeka, ktorý už v minulosti dokázal veľmi účinne odolávať politickým tlakom a preukázal aj svoje manažérske schopnosti.“

Ako ďalej uviedol Krajcer, zvolením vedenia RTVS – generálnej riaditeľky a deväťčlennej Rady RTVS “úspešne pokračuje reforma verejnoprávnych médií.“ Medzi prvé, čo by mala Zemková podľa Krajcera urobiť, patrí konsolidácia RTVS. Zvolenie jej na to výrazne rozširuje kompetencie. Popri ekonomickej a programovej konsolidácii bude pokračovať aj postupná fúzia Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie. Zemková podľa Krajcera počíta s úsporami až takmer 20 miliónov eur. Do oddlženia RTVS bude musieť vstúpiť štát, dodal Krajcer.

“To, že vyhrala pani Zemková, je dobré nielen pre koalíciu, či opozíciu, ale hlavne pre ľudí, ktorí platia za verejnoprávne médiá a očakávajú od týchto médií kvalitnú službu,“ povedal v reakcii na zvolenie Zemkovej pre médiá poslanec Výboru NR SR pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS). Je presvedčený, že „nasledujúce roky sa to už konečne skutočne podarí.“ To, že dnes vedenie RTVS zvolili poslanci parlamentu podľa Galbavého neznamená, že verejnoprávne médiá nemôžu byť nezávislé. Je presvedčený, že budú nezávislé, kvalitné a efektívne a kritiku opozície v tomto smere odmieta.

Voľbu vedenia RTVS – generálneho riaditeľa a deviatich členov rady za politickú dlhodobo označuje strana Smer-SD. Dnešné voľby podľa poslanca Smeru a bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča potvrdili, že koalícia mala od začiatku “svojho kandidáta – politického a aby bola istota jeho zvolania, tak bola verejná voľba,“ konštatoval po zvolení vedenia RTVS Maďarič, ktorý je jedným z členov mediálneho výboru parlamentu. Zemková a aj členovia Rady RTVS budú koaličným poslancom podľa Maďariča zaviazaní. “Koalícia má plne pod kontrolou, žiaľbohu, verejnoprávne médium,“ konštatoval s tým, že ak za ňu hlasoval niekto z opozície, určite to nebol nikto zo Smeru. Smer nehlasoval v prvom ani v druhom kole voľby. Upozornil, že zatiaľ nie je jasné, ako bude RTVS financované.

Rezník praje Zemkovej veľa úspechov

Veľa úspechov praje Jaroslav Rezník dnes zvolenej generálnej riaditeľke Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslave Zemkovej. Neúspešný protikandidát Zemkovej vo voľbe šéfa RTVS jej želá “veľa úspechov v náročnej práci, ktorá ju čaká, lebo riadenie médií profesionálnym a nadstraníckym spôsobom je ťažká, ale jediná možná voľba, aby sa stali efektívnymi a dôveryhodnými zároveň“.

Ako ďalej uviedol Rezník v blahoželaní, ktoré poskytol agentúre SITA, “som rád, že som mal možnosť zúčastniť sa na procese voľby generálneho riaditeľa, pretože projekt spojených verejnoprávnych médií je mojou víziou modernizácie verejnoprávnosti už niekoľko rokov. Aj preto som mal ambíciu preukázať jeho životaschopnosť v praxi. Som preto rád, že táto vízia našla dôveru v parlamente a ide sa realizovať.“

SNS: Riaditeľa RTVS nevolili, druhá voľba bola fraška

Poslanci za SNS sa na druhom kole voľby riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nezúčastnili. Ako dôvody predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj uvádza to, že Smer-SD avizoval, že hlasovacie lístky opätovne nevyplní a bolo pravdepodobné, že „koaličná poslankyňa z SDKÚ-DS (Magdaléna Vášáryová, pozn. redakcie) si opraví chybu z predpoludňajšieho hlasovania. Takže bolo jasné, ako voľba riaditeľa dopadne. Nechceli sme sa zúčastňovať na tejto fraške,“ dodal Rafaj. Poslanecký klub SNS pri prvej voľbe riaditeľa hlasoval za Jaroslava Rezníka, ktorého označili za „najlepšieho kandidáta a skúseného odborníka“.

Historická voľba

Generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a členov Rady RTVS volia poslanci Národnej rady SR verejne historicky po prvý raz. Plénum odobrilo verejnú voľbu, ktorú mu v utorok 8. februára odporučil mediálny výbor parlamentu. Voľby sa začali hlasovaním o generálnom riaditeľovi.

Zvolený bude ten z kandidátov, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich

Plénum odobrilo verejnú voľbu, ktorú mu v utorok 8. februára odporučil mediálny výbor parlamentu. Poslanci si prevezmú hlasovacie lístky, na ktorých bude uvedené meno konkrétneho poslanca a zoznam kandidátov. Zvolený bude ten z kandidátov, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich, ak ani jeden z nich takúto podporu nezíska, uskutoční sa druhé kolo. Doň postúpia dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov, v prípade rovnosti hlasov aj viacerí. Volebné lístky budú neskôr zverejnené na webovej stránke parlamentu. Obdobne budú hlasovať o deviatich členoch Rady RTVS.

Výbor NR SR pre médiá a kultúru parlamentnému plénu v utorok 8. februára odporučil, aby hlasovalo o 18 kandidátoch, po vzdaní sa Tibora Takáča ich ostáva 17.

Sú to Peter Abrahám, Vladimír Burianek, Dušan Davidov, Róbert Filipp, Fedor Flašík, Ján Füle, Martin Gajdoš, Pavel Jacz, Marián Ostatník, Peter Puškár, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Vladimír Seman, Marián Šinkovič, Václav Vetrecin, Miloslava Zemková a Jozef Zima. Výbor neodporučil hlasovanie o Jánovi Derďákovi a Štefanovi Papešovi.

Rovnaký postup platí aj pre voľbu deviatich členov Rady RTVS

Rovnaký postup ako pre šéfa RTVS platí aj pre voľbu deviatich členov Rady RTVS. Hlasovať budú poslanci na štyroch hlasovacích lístkoch – podľa štyroch oblastí, ktoré majú zastupovať členovia rady (televízia, rozhlas, ekonomika a právo). Poslanci zvolia troch členov rady za oblasť rozhlasového vysielania, troch členov rady za oblasť televízneho vysielania, dvoch za oblasť ekonómie a jedného za oblasť práva. Spolu je do Rady RTVS 38 kandidátov. Do prípadnej opakovanej voľby postupujú kandidáti, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti s rovnakým najvyšším počtom hlasov. Počet kandidátov v opakovanej voľbe je minimálne dvojnásobok počtu členov, ktorých treba zvoliť.

Na troch členov rady za rozhlasovú oblasť kandidujú dvanásti:

Michal Dzurjanin (Konfederácia politických väzňov Slovenska), Igor Gallo (Horský film Poprad), Elena Händler (OZ Mladá demokratická ľavica), Eva Jaššová (Slovenská akadémia vied Ústav politických vied), Peter Kováč (OZ Ars Nova), Radoslav Kutaš (Mediálny inštitút), Viera Lehoczká (Slovenský syndikát novinárov), Milan Materák (Slovenská akadémia manažmentu), Ildikó Nagy (Nadácia otvorenej spoločnosti), Vladimír Slovák (Konferencia biskupov Slovenska), Vladimír Talian (OZ Hlava 98) a Ernest Weidler (Evanjelická bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave).

Na trojicu členov rady za televíznu oblasť idú do voľby taktiež dvanásti:

Milan Antol (OZ MVO Ľudia a voda), Jaroslav Bartl (OZ Chartikano), Rastislav Blaško (OZ Slovak Trademark, Environmentálny inštitút o. z.), Bohumír Bobocký (OZ Filmová únia), Miroslav Čevela (Konfederácia umenia a kultúry Bratislava), Martin Gajdoš (NISPAcee), ktorý kandiduje na generálneho riaditeľa RTVS, Dóra Hushegyiová (OZ Pre naše mesto, Városunkért), Tomáš Kuča (OZ Zelená Európa), Naďa Lazarová (Odborový zväz slobodných povolaní), Peter Malec (OZ Slovenský výbor Medzinárodného tlačového inštitútu IPI), Andrej Miklánek (Mediálny inštitút) a Oľga Pohanková (Nezávislé kresťanské odbory Slovenska).

O dve pozície v rade za oblasť ekonomiky sa uchádza osem kandidátov:

Tibor Buček (Zväz priemyselných podnikateľov Slovenska), Hilda Gajdošová (OZ Ambrelo), Martin Kabát (Zväz protikomunistického odboja), Miroslav Kollár (Inštitút pre verejné otázky), Juraj Kurucár (Prípravný výbor združenia Obnova 111), Jozef Metke (AIESEC), Pavol Morávek (Bratislavské bábkové divadlo) a Jozef Tkáčik (OZ Klub priateľov ľudovej piesne).

Jedného právnika v rade poslanci vyberú spomedzi šiestich:

Danice Birošovej (OZ Klub právnikov mesta Trenčín), Ivana Ikrényiho (KINOS – Medzinárodný odborový zväz pracovníkov v kinematografii ČR a SR), Branislava Jablonku (Liga proti bezpráviu), Michala Jesenka (Združenie na pomoc ľudom s mentálnym postihnutím Krtkovčatá v Humennom), Jozefa Ševeca (Akadémia vzdelávania) a Vladimíra Šlégera (OZ Vyliečme zdravotníctvo).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej MiklánekDaniel KrajcerIgor GalloJaroslav RezníkMichal DzurjaninMiloslava ZemkováMiroslav KollárRafael RafajRastislav BlaškoTomáš GalbavýVladimír Slovák
Firmy a inštitúcie RTVS Rozhlas a televízia Slovenska