S pádom komunizmu nesúhlasí 47 % Maďarov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďari

BRATISLAVA 9. novembra (WEBNOVINY) – Zatiaľ čo pre Čechov, Poliakov a Slovákov je budovanie demokracie úspechom, Maďari považujú pád komunizmu za prehru. Vyplýva to z výskumu verejnej mienky Focusu s mladými ľuďmi, ktorý v októbri 2009 uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO), PASOS – Centrum pre politické štúdiá pri Stredoeurópskej univerzite v Budapešti a Inštitút verejných otázok (IPA) vo Varšave medzi občanmi Visegrádskej štvorky.

V prospech zmeny politického režimu v roku 1989 sa vyjadrilo 63 percent Čechov, 62 percent Poliakov a 59 percent Slovákov. Za prehru ho považuje 47 percent Maďarov. „Do hodnotenia sa premieta aktuálna situácia, ako sú tie krajiny na tom dnes. V Maďarsku je situácia pomerne nestabilná, napätá, aj ekonomike sa nedarí najlepšie,“ odôvodnila na dnešnej tlačovej konferencii názory opýtaných Oľga Gyárfášová z IVO.

Mienka občanov krajín V4 sa líši aj v otázke, aké zmeny si vyžadoval politický režim a ekonomický systém spred roka 1989. Kým väčšina Čechov (65 percent) a Poliakov (56 percent) si myslí, že bolo treba urobiť zásadné politické a ekonomické zmeny, na Slovensku a v Maďarsku s týmto názorom súhlasí menej ako polovica opýtaných (v oboch krajinách 45 percent). Podľa Gyárfášovej vo všeobecnosti platí, že čím vyššie vzdelanie, tým bolo pochopenie respondentov pre zmenu režimu výraznejšie. „Zaujímavo funguje aj vek. Najnadšenejšími pozitívnymi posudzovateľmi zmeny sú mladí ľudia,“ hovorí Gyárfášová.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie IVO Inštitút pre verejné otázky