Samosprávne kraje sa nepremenujú na župy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bbsk, banskobystricky samospravny kraj
Erb Banskobystrického samosprávneho kraja. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) – Samosprávne kraje sa nepremenujú na župy a predsedovia samosprávnych krajov sa nebudú môcť oficiálne nazývať aj županmi, ako to navrhovali poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Parlament ich novelu zákona o samosprávnych krajoch neschválil.

„Označenie vyšších územných celkov ako samosprávnych krajov sa vo verejnosti veľmi neujalo, teda doposiaľ nevžilo ako ´ľudové pomenovanie´,“ argumentovali predkladatelia.

V praxi sa podľa nich už často používa označenie vyššieho územného celku ako župa a jeho predseda župan.

Tieto pomenovania používajú médiá, verejnosť i politici. Pomenovania župa a župan sú podľa Freša a Kaníka historikmi dokumentované ako slovenské výrazy.

Z historického hľadiska je výraz župa praslovanského pôvodu, s jeho používaním začali už Štúrovci a na Slovensku boli župy oficiálne zavedené v Československej republike v roku 1923 na základe zákona o župnom zriadení, vysvetľovali. Župné zriadenie u nás fungovalo do roku 1928. „Existuje mnoho mylných názorov, že názov župa je prevzatý z maďarského jazyka. Nie je to pravda, keďže slovo župa v maďarčine ani neexistuje,“ konštatovali poslanci z SDKÚ-DS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít KaníkPavol Frešo
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky