SaS hľadá podporu pre zúženie mandátu Ivanovi Miklošovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Richard Sulík, predseda strany SaS. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Poslanci SaS chcú do programu schôdze parlamentu, ktorá začína budúci týždeň, zaradiť aj rokovanie o mandáte pre ministra financií Ivana Mikloša v prípade ďalšej pôžičky Grécku. SaS podľa slov predsedu Richarda Sulíka zbiera v súčasnosti 30 podpisov, aby bol tento bod zaradený do programu schôdze. „Snažíme sa zozbierať 30 podpisov, ktoré potrebujeme na to, aby národná rada mohla rokovať o tom, v akom rozsahu zúži vyjednávací mandát ministrovi financií pri druhej pôžičke Grécku,“ uviedol v piatok Sulík. Dodal pritom, že tento zámer by sa mohol podariť a potom sa uvidí v parlamente, kto a akú pozíciu zaujme.

Šéf rezortu financií podľa predsedu parlamentu v súčasnosti mandát pre podpis pôžičky má, avšak cieľom strany SaS je, aby mu ho Národná rada SR zúžila. A to tak, aby napríklad pôžička Grécku bola podpísaná až potom, keď bude stanovená aj účasť súkromného sektora, čo podľa Sulíka v podstate znamená bankrot krajiny. Bankrot Grécka je totiž v súčasnosti podľa Sulíka nevyhnutný.

Na rámcoch mandátu pre vládu v prípade rokovaní o pôžičke Grécku sa koaliční partneri dohodli v úvode minulého týždňa. „Ten mandát by mal byť taký, aby nám nezväzoval ruky,“ uviedol následne v stredu po rokovaní vlády minister financií Ivan Mikloš. Čím bude podľa jeho slov mandát konkrétnejší, tým menší manévrovací priestor na rokovaniach vytvorí.

Slovensko bude pri prípadnej novej pôžičke Grécku požadovať splnenie piatich podmienok. Prvou podmienkou je podľa ministra financií Ivana Mikloša účasť súkromného sektora. „Najdôležitejším dôvodom prečo to požadujeme je, aby účet neplatili len daňoví poplatníci, ale aj tí ktorí požičiavali Grécku a zarábali na tom,“ uviedol minulý týždeň Ivan Mikloš.

Druhou požiadavkou bude podľa Mikloša široká politická dohoda gréckych politických strán na plnení záväzkov, a to vrátane opozičných strán. Rovnako bude Slovensko presadzovať privatizáciu štátneho majetku v Grécku, záruky, že nepríde o peniaze v prípade pôžičky, ako aj účasť Medzinárodného menového fondu. Schôdza NR SR začína budúci týždeň v utorok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita