SaS nemá problém s výhradou vo svedomí v Zákonníku práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poliačik
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) – SaS nemá podľa poslanca Národnej rady SR za túto stranu Martina Poliačika problém so zakotvením výhrady vo svedomí v Zákonníku práce.

Ako uviedol Poliačik dnes pre agentúru SITA, zákonník je vhodnou príležitosťou chrániť slobodu svedomia. Podľa neho SaS vždy išlo o to, aby ochrana svedomia bola zakotvená v slovenskej legislatíve, ale aby to nebolo niečo nadiktované a postavené nad slovenským právom.

V prípade, že by bola výhrada súčasťou pracovnoprávneho vzťahu zamestnávateľa a zamestnanca, ktorý je zakotvený v zmluve, nemáme s tým problém. Každý má právo slobodne určiť si podmienky práce,“ zdôraznil s tým, že SaS toto mala aj v programe. Podľa neho, ak by tému výhrady vo svedomí v Zákonníku práce neotvoril dnes predseda KDH Ján Figeľ, mohla s tým prísť aj SaS. „Je to riešenie našej agendy,“ dodal.

KDH rokovalo s Mihálom

Kresťanskodemokratické hnutie podľa predsedu strany Jána Figeľa považuje tému výhrady vo svedomí stále za aktuálnu. „My v KDH sme boli a zostávame pripravení na riešenie,“ povedal šéf kresťanských demokratov pre agentúru SITA. KDH o výhrade vo svedomí rokovalo v júli pred schválením Zákonníka práce aj so stranou Sloboda a Solidarita (SaS).

Som rád, že s kompetenčne zodpovedným ministrom pre túto agendu Jozefom Mihálom sme dosiahli vecnú zhodu na formuláciách, ktoré chránia právo na výhradu vo svedomí vo všeobecnom pracovno-právnom vzťahu a v štátno-zamestnaneckom vzťahu. Verím, že v dohľadnej dobe nadíde vhodný moment a bude potvrdená politická zhoda pre konkrétne finálne riešenie,“ dodal predseda KDH.
Bez názvu
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Podľa Poliačika zákonník sa môže otvoriť a ak bude zhoda na formulácii, bude to len technický problém.

Poliačik však upozornil, že SaS v súvislosti s výhradou vo svedomí záleží aj na tom, aby štát plnil úlohy, ktoré má. To podľa neho znamená, že štát musí zabezpečiť, aby aj niektoré služby, ktoré štát poskytuje, boli dostupné každému.

Nemôže sa stať, že všetci gynekológovia na Orave odmietnu robiť interrupcie. Úlohou štátu je, aby základná sieť takejto služby bola zachovaná. Táto stať je pre nás pri téme výhrady vo svedomí dôležitejšia,“ povedal Poliačik s tým, že toto však Zákonník práce nerieši. „V širších súvislostiach by sme sa však mali zamýšľať aj nad riešením takýchto situácií,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita