SaS nepodporí euroval, aj keby mala padnúť vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SaS
"Áno, aj keby pani premiérka pohrozila, že spojí to hlasovanie s hlasovaním o dôvere vláde, SaS dodrží to, čo sľúbila," povedal predseda poslaneckého klubu Jozef Kollár. Foto: Ilustračné foto SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. mája (WEBNOVINY) – Podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír by chcel, aby sa v parlamente spojilo hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. „To, čo si vláda navarila… Ak to myslí (premiérka Iveta Radičová, pozn. redakcie) vážne so spolupatričnosťou a pevnosťou pri záchrane eura, nech spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil. Ako tvrdí, pre Smer-SD by bolo dôležité to, kedy by toto hlasovanie bolo, no momentálne Radičová ich podporu nemá. „Teraz, v tomto momente, by sme určite nehlasovali za ňu,“ vyhlásil.

V prípade spájania hlasovania by premiérku potopila aj SaS

Predseda jej poslaneckého klubu Jozef Kollár vyhlásil, že SaS dodrží svoj sľub nepodporiť euroval 2. „Áno, aj keby pani premiérka pohrozila, že spojí to hlasovanie s hlasovaním o dôvere vláde, SaS dodrží to, čo sľúbila,“ nechal sa počuť Kollár, vzápätí však dodal, že verí, že premiérka takto postupovať nebude. Sloboda a Solidarita totiž povedala rázne nie novému trvalému eurovalu, prekáža im, že sa hovorí už o hotovostných vkladoch, nielen zárukách a nový mechanizmus neumožní riadený bankrot krajín. To však podľa Kollára situáciu len oddiali. V únii sa už podľa jeho slov začali ozývať pochybovačné hlasy, či mechanizmus vôbec vznikne. SaS tiež celému procesu vyčíta, že sú jasné prvé kontúry a Kollár si myslí, že diskusie potom budú len doťahovaním detailov. Smer je podľa Kažimíra s touto témou konfrontovaný iba z tlačových besied a internetu, preto ak chce ktokoľvek od nich pomoc, musí prísť vysvetliť témy. „Ak potrebujete pomoc, musíte o ňu požiadať,“ odporučil Kollárovi Kažimír.

SaS nepodporí ani zvyšovanie daní

Veľkú polemiku vyvolali plánované úsporné opatrenia, ktoré odprezentoval na koaličnej rade minister financií Ivan Mikloš. SaS nielen pri budúcoročnom rozpočte nepodporí akékoľvek zvyšovanie daní, ale platí to do konca volebného obdobia, tvrdí Kollár. „Je čas, aby štát začal šetriť sám na sebe,“ vyhlásil. Tvrdí, že o plánoch SaS nepodporiť zvyšovanie daní vedeli ich partneri už vopred a tlačovú besedu spravili, aby predišli nedorozumeniam. Kolegovia z SaS si spomenuli na predvolebné sľuby, vyhlásil Kažimír. Ako dôvody tohto kroku vidí to, že v piatok SaS zaznamenalo v prieskume najnižšiu podporu od vstupu vlády. Alebo možno vedia niečo viac pred 17. májom, kedy sa bude voliť generálny prokurátor, špekuloval Kažimír. Smer je podľa neho aj za zvyšovanie daňových príjmov, ale pôjde o „zlé dane“, ako sú hazardné hry, alebo bude možnosťou siahnuť na vyššie príjmové skupiny prípadne na banky. Kollár tvrdí, že pri hazardných hrách počíta s mimoriadnym odvodom, no hovoril najmä o znížení výdavkov a zmrazení osobných príjmov. Konštatoval, že sa možno zaobísť aj bez 40 percent, ktoré v balíku tvoria dane z piva a vína a nehnuteľností. Kollár dodal, že keby si všetky inštitúcie spravili poctivú inventúru, „všetci by sme boli prekvapení, kde všade sú rezervy“.

Kažimír o vláde: Bude sa ťať do krvi

Diskusie ku konsolidačnému balíku sa začínajú a potrvajú do konca júna, začiatku júla. „My sme len chceli vymedziť nejaké mantinely,“ prízvukoval Kollár. Kažimír vyhlásil, že ministri už nie sú zelenáči, Mikloš to nebude mať také ľahké ako minulý rok. V budúcnosti sa podľa podpredsedu Smeru vyskytne viac tých vecí, kde sa bude ťať do krvi, hovoril o dôchodkoch pre policajtov aj vojakov, ale aj o nižšom raste starobných dôchodkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan MiklošIveta Radičová
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita